Český prezident Zeman v Štrasburgu kritizoval európsku byrokraciu

NETKY.SK • 26 Február 2014, 14:14 • 2 min
Český prezident Zeman v Štrasburgu kritizoval európsku byrokraciu

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman vystúpil dnes v Štrasburgu na slávnostnom zasadaní pred plénom Európskeho parlamentu (EP).

slovakia

left justify in out

Jeho desaťminútový prejav bol podľa očakávania proeurópsky, zároveň však skritizoval únijnú byrokraciu a slabú zahraničnú politiku EÚ. Naopak, podporil vznik spoločnej armády a skoré prijatie eura, píše spravodajský web iDNES.cz.
      

Zeman vo svojom prejave vyjadril aj obavy z núteného zjednocovania, ktoré označil za "sivé a nudné". "Európske občianstvo je pre mňa kultúrna voľba. Som proti spoločnému európskemu syru, spoločnému európskemu pivu," povedal. Potrebujeme integráciu, a nie európsky unitárny štát," zdôraznil český prezident.
      

Hlavnou prekážkou integrácie sú podľa Zemana odlišné podmienky krajín. V štátoch EÚ by rád rozprúdil debatu o budúcom vývoji Európy ako celku. Na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom EP Martinom Schulzom označil za opodstatnené okrem iného aj spoločný boj proti vysokej nezamestnanosti.
      

Schulz vyjadril potešenie zo Zemanovej návštevy Štrasburgu, vzťah EÚ a ČR je podľa neho teraz vyhovujúci. Zeman bol posledným, kto sa obrátil s prejavom na súčasné zloženie EP pred májovými voľbami. Český prezident mal pôvodne hovoriť v EP vlani v novembri, ale cestu musel odložiť kvôli zdravotným problémom.
      

Naposledy hovoril pred plénom EP ako český prezident Václav Klaus pred piatimi rokmi. Niektorí poslanci jeho euroskeptický prejav prerušovali potleskom, iní naňho bučali a niektorí opustili rokovaciu sálu, pripomenulo internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies