Český premiér Sobotka: Prehodnocovanie afganskej misie by znevážilo obete našich vojakov

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 13:10 • 2 min
Český premiér Sobotka: Prehodnocovanie afganskej misie by znevážilo obete našich vojakov

PRAHA - Český premiér Bohuslav Sobotka označil dnešnú smrť štyroch českých vojakov a vážne zranenie piateho v Afganistane za tragickú a šokujúcu udalosť a ocenil ich hrdinstvo.

slovakia

left justify in out

Najväčšia jednorazová strata českej armády v mierových silách by však podľa jeho vyjadrenia nemala na prebiehajúcej misii nič meniť, pretože by to znevážilo obete všetkých vojakov, informovala Česká televízia.

 

Sobotka vyjadril sústrasť pozostalým, rodinným príslušníkom a priateľom vojakov, ktorí zahynuli. Zdôraznil, že "padli pri obhajobe princípov slobody a demokracie, ktoré Česká republika dlhodobo obhajuje" a označil ich za "novodobých českých hrdinov". 

 

"Akákoľvek diskusia, v ktorej by sme sa bez širšej úvahy snažili prehodnocovať našu misiu, by znevážila obete všetkých našich vojakov," uviedol.

 

Prezident ČR Miloš Zeman vyjadril rodinám vojakov úprimnú sústrasť a vyjadril úctu ich boju proti medzinárodnému terorizmu. Médiá o tom informoval hovorca Pražského hradu Jiří Ovčáček. O vyhlásení štátneho smútku podľa neho ešte nerozhodol.

 

Pri samovražednom útoku atentátnika v dedine neďaleko afganskej základne Bagrám v provincii Parván dnes ráno o 5:15 SELČ zomrelo najmenej 16 ľudí, okrem českých vojakov aj desať afganských civilistov a dvaja afganskí policajti. Podľa niektorých českých médií išlo v prípade zmienených civilistov o školákov.

 

K útoku sa prihlásil Taliban. Podrobnosti zverejní na mimoriadnej tlačovej konferencii dnes popoludní náčelník generálneho štábu Armády ČR Petr Pavel. Minister obrany Martin Stropnický prerušil zahraničnú dovolenku a vracia sa do vlasti, informovala ČT24.

 

S dnešným útokom stratilo Česko v Afganistane dovedna deväť vojakov. Česko má teraz v Afganistane 273 vojakov v Kábule a Bagráme, 150 z nich zabezpečuje ochranu leteckej základne Bagrám, ktorá svojou veľkosťou pripomína okresné mesto - pôsobí na nej 40.000 vojakov. Je najväčšou spojeneckou základňou v Afganistane, dodala ČT24.

 

Podľa Radižurnálu Českého rozhlasu bola "pred dvoma dňami z dediny Qalandar Khil vystrelená raketa, ktorá zasiahla základňu Bagrám a vojaci misie ISAF išli dnes prípad vyšetriť. Samovražedný atentátnik na bicykli potom odpálil výbušniny," citoval afganského policajného dôstojníka.

 

Server Novinky.cz, ktorý sa odvoláva na The Wall Street Journal, boli cieľom atentátnika americké sily, "ale schytali to Česi". Server zablokoval diskusiu k svojmu článku po tom, ako sa v nej objavili odkazy znevažujúce obeť padlých.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies