Americký herec Danny Masterson bol uznaný vinným z dvoch prípadov znásilnenia

NETKY.SK • 1 Jún 2023, 16:30 • 2 min
Americký herec Danny Masterson bol uznaný vinným z dvoch prípadov znásilnenia

LOS ANGELES - Porota v Los Angeles uznala amerického herca Dannyho Mastersona vinným v dvoch z troch prípadov znásilnenia. Údajne čelí až 30 rokom väzenia.

slovakia

left justify in out

Hviezda seriálu amerického televízneho seriálu That '70s Show (Zlaté 70. roky) čelí až 30 rokom väzenia. Predstaviteľa seriálového Hydea odviezli zo súdu v putách.

 

img

Danny Masterson ako Steven Hyde v televíznom seriáli That '70s Show

 

Tri ženy, všetky bývalé členky scientologickej cirkvi, obvinili herca zo sexuálneho napadnutia v jeho dome v Hollywoode v rokoch 2001-2003. Prokurátori tvrdili, že Masterson sa spoliehal na svoje postavenie významného scientológa, aby sa vyhol zodpovednosti. Porota zložená zo siedmich žien a piatich mužov údajne nebola po týždni uvažovania schopná dospieť k verdiktu v treťom bode a skončila na mŕtvom bode 8-4. 

 

Jedna z jeho obetí, ktorá bola znásilnená v roku 2003, uviedla vo vyhlásení: "Zažívam zložitú škálu emócií - úľavu, vyčerpanie, silu, smútok, keď som si vedomá, že ten, čo má znásilnil, Danny Masterson, bude čeliť zodpovednosti za svoje zločinecké správanie."

 

Mastersonova žena, herečka a modelka Bijou Phillips, plakala, keď ho odviezli, hlásia správy CBS. Ostatná rodina a priatelia sedeli s kamennou tvárou.

 

img

Masterson prichádza na súd v Los Angeles, aby spoznal svoj osud aj so svojou manželkou Bijou Phillipsovou.

 

Ďalšia porota v predchádzajúcom procese nebola schopná dospieť k rozsudku ešte v decembri 2022. Prokurátori sa rozhodli znovu vyšetriť Mastersona a tentoraz súd povolil advokátom predložiť nové dôkazy, ktoré boli vylúčené z prvého procesu. Hoci herec nebol obvinený z nadrogovania svojich obetí, porota vypočula svedectvo, v ktorom ženy tvrdili, že boli nadrogované predtým, ako ich znásilnil.

 

Masterson bol prvý krát obvinený zo znásilnenia v 2017 počas hnutia #MeToo. Odpovedal tým, že nebol obvinený ani odsúdený za zločin, a že v tom čase "sa zdá, akoby ste sa považovali za vinného v momente, keď ste ešte len obvinený".

 

img

Protesty hnutia #MeToo, ktoré bojuje proti sexuálnemu obťažovaniu a zneužívaniu

 

Obvinenia prišli po trojročnom vyšetrovaní polície Los Angeles. Prokurátori nepodali obvinenia v dvoch ďalších prípadoch z dôvodu nedostatočných dôkazov a skončenia premlčania. Počas procesu prokurátori tvrdili, že scientologická cirkev pomohla zakryť útoky - toto tvrdenie však organizácia kategoricky odmietla.

 

V čase útokov boli Masterson a všetci traja jeho žalobcovia scientológovia. Niekoľko žien uviedlo, že im trvalo roky, kým sa prihlásili, pretože predstavitelia scientologickej cirkvi ich odrádzali od nahlásenia znásilnenia polícii. Namiesto toho boli nútení spoliehať sa na "vnútorný súdny systém" cirkvi, povedali prokurátori. Scientologickí úradníci povedali jednej bývalej členke, že ju vykopnú z cirkvi, pokiaľ nepodpíše dohodu o mlčanlivosti a neprijme platbu 400 000 dolárov, ako uvádzajú prokurátori.

 

Sudkyňa Charlaine Olmedo dovolila obom stranám diskutovať o dogme a praktikách scientológie. Zástupca okresného prokurátora Ariel Anson však počas procesu porotcom povedal: „Cirkev učila svoje obete: „Znásilnenie nie je znásilnenie, spôsobili ste to vy a predovšetkým vy sa nikdy nemôžete dopátrať presadzovaniu práva.“ Počas procesu sa obhajoba snažila podkopať dôveryhodnosť jednej z obetí Jane Does tým, že sa sústredila na nezrovnalosti v ich svedectve a na ich údajnú snahu „pomstiť sa“ ich bývalej cirkvi.

 

Počas záverečných argumentov Mastersonov obhajca povedal o tých, ktorí upustili ccirkev: "Ak hľadáte motívy, prečo ľudia nehovoria pravdu... sú tu motívy všade."

 

img

Danny Masterson počas súdneho procesu

 

Hoci scientologická cirkev nebola v tomto prípade obžalovaná, pred začatím záverečných argumentov právnik s väzbami na cirkev poslal e-mailom kancelárii okresného prokurátora sťažnosť na spôsob, akým bola cirkev zobrazená počas opätovného procesu. Obhajoba tiež tvrdila, že obžaloba sa vo veľkej miere spoliehala na svedectvo o drogách, pretože chýbali dôkazy o akejkoľvek sile alebo násilí pri znásilnení. Mastersonovi právnici sa napokon neúspešne pokúsili o vyhlásenie zlého súdneho konania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies