NAKA obvinila 19 osôb z daňových podvodov

NETKY.SK • 1 December 2021, 14:34 • 2 min
NAKA obvinila 19 osôb z daňových podvodov

BRATISLAVA - Obvinenia sa týkajú trestných činov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, krátenia dane a poistného, skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie. Tiež falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky. Obvineným hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody od 7 do 12 rokov.

slovakia

left justify in out

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila 19 osôb z daňových podvodov, 8 z nich je vo väzbe. Vzneseniu obvinení predchádzala policajná akcia, ktorú uskutočnili minulý týždeň vo viacerých okresoch Trenčianskeho a Žilinského kraja. TASR o tom informovala Andrea Dobiášová z Prezídia Policajného zboru.

 

img

 

Nelegálna činnosť mala spočívať v zabezpečení si rôznych obchodných spoločností takým spôsobom, že do niektorých zapísali neexistujúce zahraničné fyzické osoby. "Na tie si podvodným spôsobom mali vybaviť zaručené elektronické podpisy, a tak komunikovať so štátnymi úradmi. Mali vyhotoviť na tieto osoby splnomocnenia s falošnými osvedčeniami o pravosti podpisov a dokonca ich mali opatriť falošnými úradnými pečiatkami notárov," spresnila Dobiášová.

 

Prečítajte si tiež: V putách NAKA počas včerajšej akcie skončilo osem ľudí. Deväť má už na krku obvinenie

 

Na základe toho mali obvinení vytvárať účelové faktúry a znížiť v jednotlivých zdaňovacích obdobiach povinnosť na DPH a spôsobiť škodu štátu vo výške 1 640 195 eur. "U hlavy zločineckej skupiny Petra B. zaistili výpočtovú techniku, nosiče dát, odtlačky pečiatok rôznych spoločností, čítačky kariet, bankomatové karty k rôznym účtom a na účely prepadnutia majetku takmer 19 000 eur, rôzne šperky a zbrane,“ podotkla.

 

img

 

NAKA vykonala v rámci minulotýždňovej akcie 7 domových prehliadok a 6 prehliadok iných priestorov. "Ďalšie zaistené veci, ako rôzne listinné dokumenty a techniku, zaistili u ďalších obvinených osôb," dodala.

 

Možno vás zaujme: Poslanci z "horalkovej kauzy" sa dozvedeli rozhodnutie parlamentného výboru

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona