Česko dramaticky vysychá, vláda spustila ďalšiu etapu projektu na udržanie vody v krajine

NETKY.SK • 7 August 2017, 17:55 • 2 min
Česko dramaticky vysychá, vláda spustila ďalšiu etapu projektu na udržanie vody v krajine

PRAHA – Česká vláda chce zefektívniť hospodárenie so zrážkovou a odpadovou vodou. Pre domácnosti vyčlenila v druhom kole dotačného programu ďalších 240-miliónov českých korún.

slovakia

left justify in out

Projekt “Dešťovka“ je zameraný na zefektívnenie používania dažďovej vody, ktorý odštartoval už dnes. Každá jedna domácnosť, ktorá prejaví záujem, môže získať až 105-tisíc korún. „Je zrejmé, že Česká republika dramaticky vysychá. Sme na začiatku určitého trendu počasia a suchá sa stávajú reálnou hrozbou. Preto sme spustili program Dešťovka,“ uviedol minister životného prostredia Richard Brabec.

 

Ministerstvo odhaduje, že čiastka by mohla pokryť približne 5-tisíc projektov a ušetriť domácnostiam zhruba 50% vstupných nákladov. Projekt má uľahčiť a podporiť využívanie dažďovej vody a taktiež ušetriť peniaze domácnostiam na vodnom či stočnom.

 

Vláda taktiež definovala takzvané “suché oblasti“, ktoré získajú až polovicu vydelených financií. Tie budú môcť čerpať peniaze aj na jednoduchšie zariadenia. „Chceme, aby peniaze dostali aj suché oblasti a nestalo sa to, že sa im financie neujdú alebo dostanú menej,“ informoval Brabec. Ministerstvo zatiaľ prijalo 2279 žiadostí, Česi prejavili najväčší záujem o zariadenia na polievanie záhrad. V procese financovania je momentálne 8 projektov.

 

Reálne prínosy programu bude môcť vláda vyhodnotiť až v budúcom roku. Tento projekt je jedným z mnohých projektov, ktorými sa štát snaží zadržiavať vodu v krajine. Na projekty zamerané na boj proti suchu z eurofondov vyčlenilo ministerstvo 13,5 miliardy českých korún do roku 2020, pričom počíta s ďalšími 6,5 miliardami. (1 EUR - 26,12 ČK)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies