Českého premiéra i parlament pobúrilo prirovnanie NATO k Sovietom

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 15:42 • 2 min
Českého premiéra i parlament pobúrilo prirovnanie NATO k Sovietom

PRAHA - Český premiér Bohuslav Sobotka i parlament vyjadrili nespokojnosť s vyjadreniami ministra obrany Martina Stropnického, ktorý prirovnal prípadnú trvalú prítomnosť vojakov NATO na českom území k okupácii vojsk Varšavskej zmluvy spred 45 rokov. Podľa premiéra boli jeho slová v rozhovore pre agentúru Reuters "chybné, nevhodné a nešťastné".

slovakia

left justify in out

Nominant koaličnej strany ANO podľa Sobotku zbytočne komplikuje spoluprácu so spojencami v rámci NATO a nahráva ruskej propagande v čase vážnej politickej krízy na Ukrajine. Predseda českej vlády ho však označil za skúseného diplomata a neplánuje ho z vlády odvolávať.

 

Pobúrené ostali aj opozičné strany zastúpené v parlamente. Ten nakoniec pod ich tlakom prijal uznesenie, že "Česká republika je plne pripravená plniť akékoľvek záväzky, ktoré vyplývajú z jej členstva v NATO a z Washingtonskej zmluvy". Podľa schváleného dokumentu je "parlament v záujme zaistenia bezpečnosti a územnej celistvosti Českej republiky pripravený v prípade potreby schváliť umiestnenie spojeneckých vojsk NATO v Českej republike". 

 

Stropnický v pondelok v zverejnenom rozhovore pre Reuters povedal, že Praha nepodporuje prítomnosť zahraničných vojakov na svojom území v súvislosti s krízou na Ukrajine. Stropnický poukázal na to, že ľudia majú ešte stále "v živej pamäti" okupáciu vojsk Sovietskeho zväzu z roku 1968. Český minister zároveň dodal, že patrí ku generácii, ktorá zažila rozmiestnenie 80 000 sovietskych vojakov v období normalizácie. Ako uviedol, "je to stále psychologický problém".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies