Česi zatiaľ evidujú povodňové škody za štyri miliardy

NETKY.SK • 10 Jún 2013, 14:05 • 2 min
Česi zatiaľ evidujú povodňové škody za štyri miliardy

PRAHA - Český minister poľnohospodárstva Petr Bendl dnes povedal, že predbežné odhady škôd za povodne iba na štátnom majetku evidujú vo výške približne 2,2 miliardy Kč (vyše 86 miliónov eur); ďalšie škody vo výške najmenej 1,8 miliardy Kč (70,4 milióna eur) evidujú podľa odhadu šéfa Agrárnej komory Jana Velebu poľnohospodári. Citoval ich spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Na štátnom majetku Bendl vyčíslil škody na povodí Vltavy na 900 miliónov Kč, na povodí Labe na jednu miliardu Kč a na rieke Ohře na 300 miliónov Kč. Povodne podľa jeho slov poškodili najmenej 80 vodovodov a 900 studní, a pripravili o dodávky pitnej vody 34.000 ľudí. Zaplavili tiež 50.553 hektárov poľnohospodárskej pôdy.

Podľa Velebu celková škoda v poľnohospodárstve ešte vzrastie a bude sa pohybovať okolo dvoch miliárd Kč, bude to však podstatne menej ako 3,6 miliardy Kč v roku 2002.

Zastupujúci primátor hlavného mesta Prahy Tomáš Hudeček dnes na rokovaní krízového štábu odvolal stav ohrozenia na Vltave. V Prahe však naďalej platí druhý stupeň povodňovej aktivity, teda pohotovosť - prietok sa dnes pohyboval okolo 1000 metrov kubických za sekundu. 

Podľa Hudečka by sa protipovodňové bariéry mohli začať v najbližších dňoch rozoberať. Povedal, že v kombinácii s vetrom môžu byť najmä v mestských parkoch nebezpečné, preto platí naďalej zákaz vstupu do väčšiny parkov.

Podľa servera iDNES.cz dnes dopoludnia rieka Otava vydala telo asi 50-ročného muža, ktorý do nej spadol v noci nadnes v Sušici. Voda ho odniesla až do Žichovíc, kde sa zachytilo jeho telo na hati.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies