Česi varujú: Platiť bezkontaktnou kartou je riziko!

NETKY.SK • 22 September 2016, 14:52 • 2 min
Česi varujú: Platiť bezkontaktnou kartou je riziko!

PRAHA – Bezkontaktné karty nie sú až také bezpečné. Dokázali to u našich západných susedov, kde existujú skupiny, ktoré ich dokážu zneužiť bez toho, aby ich odhalili.

slovakia

left justify in out

Ľudia si myslia, že bezkontaktné karty sú bezpečné, pretože bez PIN kódu sa dá z nej „stiahnuť“ u nás iba maximálne 20 eur a to iba niekoľkokrát za deň.

 

Toto však nie je pravda, podľa českej polície neexistuje maximálna výška súčtu trensakcií pri všetkých kartách. Závisí to od toho, kto kartu vydal.

 

V Česku teda spravili test, v ktorom použili viacero bezkontaktných kariet a s takmer všetkými sa im podarilo zaplatiť sumu viac ako 10-tisíc českých korún. Na kartách, s ktorými im pokus nevyšiel bolo totiž menej peňazí, a tak nevylučujú, že by sa im transakcia podarila.

 

Testované karty patrili napríklad bankám Zuno, mBank, alebo Home Credit, ktoré sú aj na Slovensku. „Najväčšie riziko je pri debetnej karte Visa z banky Zuno, pri ktorej sami pri v poradí 22. Platbe a sume 10 780 Kč testovanie skončili,“ napísal web živé.sk, ktorý dodal, že špeciálnym prípadom boli karty od Home Credit, „ktoré nemali pre bezkontaktné platby žiadne obmedzenie. Zlodej by tak mohol platiť do výšky úverového rámca alebo týždenného limitu až na úrovni 60-tisíc Kč. Spoločnosť ale od decembra týždenný strop obmedzí na základných 3 tisíc Kč, dobrovoľným maximom bude 10 tisíc Kč.“

 

Problémy môžu podvodníci spôsobiť aj klientom bánk na Slovensku. Portálu to potvrdila aj slovenská pobočka Zuno banky. Záleží však na platobných termináloch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies