Ceny ropy vzrástli pre spomenie ťažby z bridlíc v USA

NETKY.SK • 21 September 2015, 10:22 • 2 min
Ceny ropy vzrástli pre spomenie ťažby z bridlíc v USA

SINGAPUR - Ceny ropy dnes vzrástli. Dôvodom je spomenie jej ťažby z bridlíc v USA. Analytici v tejto súvislosti upozorňujú, že pri cene komodity 50 USD za barel a menej sú plánované investície v objeme 1,5 bilióna USD do novej produkcie neekonomické. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ceny ropy sa od júna 2014 prepadli o takmer 60 % práve v dôsledku nárastu produkcie z bridlíc. Ponuka komodity na trhu tak prevýšila dopyt a jej ceny klesli. Výsledkom sú straty ropných spoločností. K tomu sa pridalo spomaľovanie čínskej ekonomiky, ktoré vyvoláva obavy o zdravý rast globálneho hospodárstva.

 

Analytici sa domnievajú, že nízke ceny ropy začínajú ovplyvňovať jej produkciu. Firmy zastavujú nové projekty, zvlášť v USA, kde je trh veľmi citlivý a firmy rýchlo reagujú na vývoj cien ropy. Americké ropné firmy aj minulý týždeň znížili počet vrtných súprav, už tretí týždeň po sebe.

 

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v októbri sa dnes o 6.21 SELČ predával po 45,04 USD (39,45 eura). To je o 36 centov viac ako minulý týždeň na konci obchodovania.

Cena novembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent dnes vzrástla o 37 centov na 47,84 USD za barel.

 

(1 EUR = 1,1419 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies