Ceny rezidenčných nehnuteľnosti medziročne vzrástli o 5,5 %

NETKY.SK • 12 December 2016, 11:03 • 2 min
Ceny rezidenčných nehnuteľnosti medziročne vzrástli o 5,5 %

BRATISLAVA - Ceny rezidenčných nehnuteľností na slovenskom realitnom trhu v tomto roku kontinuálne rástli. Bytové jednotky v treťom štvrťroku 2016 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zdraželi v priemere o 5,5 %.

slovakia

left justify in out

Podľa portálu Nehnuteľnosti.sk sa očakáva, že aj posledné mesiace tohto roka potvrdia rast dopytu a zároveň cien nehnuteľností, čo ovplyvňuje aj avizované sprísnenie podmienok pre poskytovanie úverov od budúceho roka.


Najvýraznejší priemerný medziročný nárast zaznamenal Žilinský kraj, a to o 10,5 %, kde sa cena bytu pohybovala na úrovni 832 eur za meter štvorcový. V porovnaní s minulým rokom je to rozdiel 79 eur. Portál Nehnuteľnosti.sk skonštatoval, že kým v minulosti stál priemerný dvojizbový byt v Žiline 63-tisíc eur, dnes by kupujúci rovnakú nehnuteľnosť pod hranicu 75-tisíc eur nenašiel.

 

Druhú priečku obsadil Nitriansky kraj s nárastom o 7,7 %. Ten predbehol aj silný Bratislavský kraj s nárastom o 7,3 %, kde sa priemerná cena za meter štvorcový pohybuje na úrovni 1 818 eur za meter štvorcový. Táto cena je podľa portálu oproti ostatným krajom Slovenska viac ako dvojnásobne vyššia. Naopak, Košický a Banskobystrický kraj zaznamenali mierny medziročný pokles okolo 3 %. Tieto kraje ovplyvňujú aj ekonomicky slabé okresy, ktoré majú väčšie zastúpenie práve v týchto častiach Slovenska.


Portál Nehnuteľnosti.sk porovnal priemerné ceny aj jednotlivých kategórií bytov. Najvyšší nárast cien v treťom kvartáli tohto roka oproti rovnakému obdobiu v roku 2015 na Slovensku zaznamenali jednoizbové byty, konkrétne o 11,2 %.

 

Ich cena sa pohybuje na úrovni 1 649 eur za meter štvorcový, čo predstavuje rozdiel až 166 eur. Nasledujú dvojizbové byty s nárastom o 9,2 % a trojizbové s nárastom priemernej ceny za meter štvorcový o 9 %. Najmenej cena rástla pri päťizbových bytoch, o 5,2 %. V kategórii rodinných domov rástla priemerná cena za meter štvorcový o 2,4 % a medziročne ich cena vzrástla z 1 063 eur na 1 089 eur, uzavrel portál.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies