Ceny potravín zrýchlili infláciu v britských obchodoch na historické maximum

NETKY.SK • 28 Marec 2023, 9:30 • 2 min
Ceny potravín zrýchlili infláciu v britských obchodoch na historické maximum

LONDÝN - Rastúce ceny potravín zrýchlili medziročnú infláciu v britských obchodoch tento mesiac na nový rekord. Poukázali na to výsledky najnovšieho prieskumu Konzorcia britského maloobchodu (BRC).

slovakia

left justify in out

BRC uviedlo, že celková medziročná inflácia v obchodoch dosiahla v marci 8,9 % po februárovej úrovni 8,4 %. Marcové tempo rastu cien v obchodoch je tak najvyššie od začatia evidovania príslušných údajov zo strany BRC v roku 2005. Dôvodom sú najmä ceny potravín. Ceny v tejto kategórii vzrástli oproti marcu minulého roka o 15 %, uviedlo BRC. Údaje konzorcia sa tak v podstate zhodujú s oficiálnymi údajmi z minulého týždňa, ktoré zatiaľ poukázali na vývoj cien za február, v rámci tohto mesiaca však ceny potravín a nealkoholických nápojov dosiahli najvyšší rast od roku 1977.

 

Navyše sa očakáva, že ceny v britských obchodoch budú pokračovať v raste. "Inflácia v obchodoch ešte nedosiahla svoje maximum," povedala šéfka BRC Helen Dickinsonová, podľa ktorej hlavným dôvodom vyšších cien potravín v marci sú ceny cukru. Tie ovplyvnila klesajúca produkcia, vysoké ceny energií a zákaz používania pesticídov v Británii, ktorého cieľom je chrániť včely. "Zvýšili sa aj ceny ovocia a zeleniny, za čím je horšia úroda v Európe a severnej Afrike," povedala Dickinsonová. Navyše ceny ovplyvnilo aj oslabenie kurzu libry, čo predražilo dovoz do Británie, dodala šéfka BRC. Celková medziročná inflácia za mesiac február, ktorú britský štatistický úrad zverejnil minulý týždeň, zaznamenala nečakané zrýchlenie na 10,4 % z 10,1 % v januári. Najhoršie čísla z pohľadu inflácie zverejnila Británia vlani v októbri, keď spotrebiteľské ceny vzrástli medziročne o 11,1 %, najprudšie za 41 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona