Cenové porovnania pri súťažiach nad 100-tisíc eur sa robiť nebudú

NETKY.SK • 22 September 2016, 20:23 • 2 min
Cenové porovnania pri súťažiach nad 100-tisíc eur sa robiť nebudú

BRATISLAVA - Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) pri súťažiach v hodnote najmenej 100.000 eur cenové porovnania predmetu zákazky na dostupnom trhu robiť nebude. Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o verejnom obstarávaní z dielne opozičných poslancov SaS Eugena Jurzycu, Petra Osuského a Jany Cigánikovej.

slovakia

left justify in out

Poslanci navrhovali, aby úrad následne po takomto cenovom porovnaní zákazky zverejnil výsledky v centrálnom registri zmlúv a na svojom webovom sídle. Týmto opatrením chceli dosiahnuť to, aby bola cenová úroveň daného predmetu zákazky všeobecne známa. Poslanci sú totiž presvedčení, že v prípade, ak by došlo k významnej odchýlke pri ponúkanej cene v súťaži, okamžite to upozorní zadávateľa a aj verejnosť na neobvyklú a podozrivú ponuku. To podľa predkladateľov znemožní, aby boli takéto ponuky úspešné, pretože to zvýši kontrolu verejnosti.

 

Zároveň chceli poslanci v novele zákona upraviť pri súťažiach aj zadanie zákazky v opise jej predmetu. Chceli znemožniť udávanie takých kritérií, podmienok či iných požiadaviek, ktoré vopred pre svoju neobvyklú konkrétnosť, špecifickosť, ktorá ale nemá významný vplyv na naplnenie účelu zákazky, znemožňujú účasť väčšine potenciálnych účastníkov. Touto zmenou chceli reagovať na v praxi sa vyskytujúci jav, keď predmet verejného obstarávania je natoľko špecifikovaný, že jeho kritériá sú vopred nastavené pre možnú výhru len určitého účastníka a vylučujú tak ostatných záujemcov. Dalo by sa tak zabrániť takzvanému "šitiu verejného obstarávania na mieru" vopred vytipovaným záujemcom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies