Cena americkej ropy klesá a blíži sa k úrovni 97 USD/barel

NETKY.SK • 13 Júl 2011, 11:44 • 2 min
Cena americkej ropy klesá a blíži sa k úrovni 97 USD/barel

Cena americkej ropy klesá a blíži sa k úrovni 97 USD/barel

slovakia

left justify in out

img

Cena ropy opäť klesá. Referenčná americká WTI sa predáva tesne nad úrovňou 97 USD (69,41 eura) za barel. Hlavnou príčinou je neočakávaný nárast ropných rezerv v USA. Prekvapivo vysoký rast čínskej ekonomiky však obmedzil zlacňovanie čierneho zlata.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s augustovým kontraktom sa v Singapure dnes napoludnie miestneho času predával po 97,12 USD. To je o 31 centov menej než v utorok (12.7.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka vyskočil o 2,28 USD a uzavrel na 97,43 USD/barel. Augustový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 22 centov na 117,53 USD/barel.

Správa American Petroleum Institute (API) z utorkového večera ukázala, že ropné rezervy v Spojených štátoch sa v uplynulom týždni zvýšili o 2,3 milióna barelov. Zásoby benzínu sa podľa inštitútu znížili o 1,6 milióna barelov, ale zásoby destilátov vyskočili o 4,8 milióna barelov. "Jediným býčím číslom včerajšej správy je zrejme údaj o benzínových rezervách," komentovala údaje API poradenská spoločnosť The Schork Group. Oficiálnu správu o stave ropných zásob v USA vydá dnes popoludním americké ministerstvo energetiky.

Firma Platts, ktorá je dcérou McGraw-Hill a poskytuje informácie z energetiky, pred vydaním správy API prognózovala, že zásoby ropy klesli o 2,1 milióna barelov.

Medziročné tempo rastu čínskej ekonomiky sa v 2. kvartáli spomalilo len mierne na 9,5 % z 9,7 % v prvých troch mesiacoch, čo pomohlo obmedziť pokles cien ropy. Čína je druhým najväčším spotrebiteľom čierneho zlata na svete.

Investori tiež pozorne sledujú vývoj dlhovej krízy v eurozóne, ktorá sa stále prehlbuje. Agentúra Moody's v utorok večer znížila rating dlhodobých záväzkov Írska do špekulatívneho pásma.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies