Talianska vláda schválila tresty pre neziskové organizácie zachraňujúce migrantov

NETKY.SK • 6 August 2019, 09:24 • 2 min
Talianska vláda schválila tresty pre neziskové organizácie zachraňujúce migrantov

RÍM - Senátori v hornej komore talianskeho parlamentu včera schválili dekrét, ktorý umožňuje pokutovať záchranárske lode neziskových organizácií.

slovakia

left justify in out

Tie dopravujú k talianskym brehom migrantov zachránených v Stredozemnom mori.

 

Výsledok hlasovania je víťazstvom pre talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho - lídra strany Liga Severu. Koaličná vláda protiimigračnej Ligy Severu a protisystémového Hnutia piatich hviezd (M5S), ktorá v posledných týždňoch čelila vnútorným rozporom, prežila v Senáte hlasovanie v pomere hlasov 160 ku 57.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Qui Nerviano (Milano), ancora dalla fiera di San Fermo. Che splendida accoglienza! Grazie 🙏

Príspevok, ktorý zdieľa Matteo Salvini (@matteosalviniofficial),

 

Prísnejšiu verziu tzv. bezpečnostného dekrétu už v júli odobrili poslanci dolnej komory talianskeho parlamentu. V Senáte bolo jej schvaľovanie spojené s hlasovaním o dôvere vláde. Ak by návrh nebol neprešiel, vláda by musela podať demisiu. Senátori sprísnenie dekrétu odsúhlasili len niekoľko dní predtým, než sa v Taliansku začnú letné parlamentné prázdniny.

 

Návrh, ktorý pripravil Salvini, zvyšuje maximálnu pokutu pre lode, ktoré vplávajú bez povolenia do talianskych vôd, zo sumy 50.000 eur až na jeden milión eur. Taktiež umožňuje zatknutie kapitána takéhoto plavidla.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

[BREAKING] SOS MEDITERRANEE is going back at sea with its new ship, the Ocean Viking, and its partner MSF. Now more than ever we call on the support of European citizens to allow for us to fulfill our life-saving mission. “The long-lasting inaction of EU member states to create a sustainable, shared and predictable search and rescue mechanism in the central Mediterranean leaves us as the civil society to go back at sea and save lives”, Sophie Beau, co-founder of @sosmediterranee "The Ocean Viking (...) was originally conceived as a rescue vessel and had great potential for @sosmediterranee and MSF to add all the necessary elements to rescue people in distress, to provide care and to protect survivors", Frédéric Penard, SOS MEDITERRANEE's Director of Operations. 📷: @totasprod

Príspevok, ktorý zdieľa SOS MEDITERRANEE (@sosmediterranee),

 

Dvojica koaličných strán má medzi sebou už takmer od začiatku nezhody v rôznych otázkach vrátane migračnej, daňovej a dopravnej politiky. Spory vyvolalo aj nedávne rozhodnutie M5S podporiť pri výbere nového predsedu Európskej komisie nemeckú političku Ursulu von der Leyenovú, s ktorej nomináciou LN nesúhlasila.

 

V prípade rozpadu koalície by sa mohli v Taliansku konať na jeseň predčasné parlamentné voľby. V prieskumoch voličských preferencií výrazne vedie LN s približne 38-percentnou podporou. Nasleduje opozičná Demokratická strana s 23 percentami a M5S so 17 percentami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies