Zelenskyj s odkazom pre všetkých, ktorí si myslia, že nie sú vo vojne s Ruskom

NETKY.SK • 16 August 2022, 09:42 • 2 min
Zelenskyj s odkazom pre všetkých, ktorí si myslia, že nie sú vo vojne s Ruskom

KYJEV - Ukrajinský prezident sa znovu vyjadril k situácii okolo Záporožskej elektrárne. Od začiatku vojny ju okupujú Rusi.

slovakia

left justify in out

Tých Zelenský obviňuje, že sú to práve oni, kto už viac ako mesiac elektráreň ostreľuje. Moskva tvrdí presný opak. Pravda nám asi zostane ešte chvíľu utajená, natíska sa však otázka, aký dôvod by mali Rusi ostreľovať elektráreň, ktorú sami okupujú. 

 

„Akýkoľvek incident súvisiaci s radiáciou v Záporožskej atómovej elektrárni môže zasiahnuť krajiny Európskej únie, Turecko, Gruzínsko a aj vzdialenejšie štáty. Závisí to len od rýchlosti a smeru vetra," uviedol Zelenskyj. Dodal, že ak Rusko spôsobí jadrovú katastrofu, jej následky pocítia aj tí, "ktorí až doteraz mlčali", uviedol Zelenskyj vo svojom pravidlenom nočnom príhovore. 

 

img

 

Volodymyr Zelenskyj taktiež žiada okamžité prijatie nových protiruských sankcií a aby svet donútil Rusov zo Záporožia okamžite sa stiahnuť. Európa by sa podľa neho mala prestať nechať Putinom sústavne vydierať. Nie je jasné, ako si ukrajinský prezident predstavuje tento žiadaný zásah od krajín EÚ. 

 

Generálny tajomník OSN António Guterres v súvislosti so situáciou varoval pred jadrovou katastrofou a vyzval na demilitarizáciu danej oblasti. Ukrajina doteraz vstup odmietala povoliť, lebo návšteva odborníkov „by vo svete mohla zlegitimizovať konanie Rusov."


img

 

„Minister obrany Ruskej federácie Sergej Šojgu 15. augusta telefonoval s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom, aby prediskutovali podmienky bezpečného fungovania Záporožskej jadrovej elektrárne,“ uviedlo dnes ruské ministerstvo obrany. 

 

Šojgu a Guterres si podľa rezortu vymenili názory v súvislosti s misiou OSN, ktorá ma vyjasniť okolnosti útoku na väznicu v Kremľom ovládanom meste Olenivka na východe Ukrajiny. Z bombového útoku, pri ktorom koncom júla zahynuli desiatky ukrajinských vojnových zajatcov, sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva.

 

Z domova: Kremský: Občania nám ďakujú za pomoc



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies