Čečenské úrady sa pokúšajú čeliť propagande Islamského štátu na školách

NETKY.SK • 2 December 2015, 17:01 • 2 min
Čečenské úrady sa pokúšajú čeliť propagande Islamského štátu na školách

GROZNYJ - Úrady v prevažne moslimskom Čečensku organizujú prednášky na školách, ktoré majú čeliť náboru bojovníkov pre takzvaný Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V radoch IS v Sýrii bojujú tisíce moslimov z rôznych oblastí Ruskej federácie, prevažne z nepokojných republík z oblasti severného Kaukazu. Niektorí z nich zastávajú v tejto extrémistickej organizácii významné pozície.

 

Najviac bojovníkov - takmer 1000 - odišlo do Sýrie zo severokaukazského Dagestanu. Odhady úradov susedného Čečenska hovoria o necelých 500 čečenských občanoch v radoch IS, z ktorých už približne 200 zahynulo.

 

Pre časť čečenskej mládeže je propaganda IS príťažlivá, pretože veria, že sa tejto organizácii podarilo vytvoriť na obsadených územiach Sýrie a Iraku skutočne islamský štát.

 

Najviac zraniteľní sú mladí Čečenci z chudobnejších rodín, pričom významnú úlohu v tomto smere zohrávajú propagandistické videá IS zverejňované na internete. Objavili sa aj prípady, keď náboru extrémistov podľahli dievčatá s dobrými študijnými výsledkami, ktoré potom chceli odísť do Sýrie.

 

Propagande IS majú čeliť stretnutia so študentmi čečenských stredných a vysokých škôl, ktoré organizujú tamojší moslimskí duchovní a štátni predstavitelia. Týmto spôsobom dokazujú, že teroristi z IS prekrucujú skutočné posolstvo Koránu.

 

Čečenský autoritatívny vodca Ramzan Kadyrov pred časom vyjadril pripravenosť vyslať do boja proti Islamskému štátu tisíce vojakov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies