Časovo neohraničené blokovanie priechodu Užhorod - Vyšné Nemecké naďalej trvá

NETKY.SK • 15 November 2016, 18:51 • 2 min
Časovo neohraničené blokovanie priechodu Užhorod - Vyšné Nemecké naďalej trvá

VYŠNÉ NEMECKÉ - Časovo neohraničené blokovanie prístupovej cesty k hraničnému priechodu Užhorod - Vyšné Nemecké trvá pre osobnú motorovú dopravu naďalej.

slovakia

left justify in out

"Pravidelné linkové autobusové spojenia, humanitárne prípady a CD transporty sú obsluhované s umožnením príchodu cez nákladnú colnicu," uviedol pre TASR riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Igor Skoček. Na hraničnom priechode Malyj Bereznyj – Ubľa sa pracuje na maximálny výkon.

 

Aktivisti sú podľa Skočeka odhodlaní blokovať prístup k hranici do definitívneho získania cieľového právneho riešenia, a to je povinný prechod hranicou raz ročne. V súčasnosti, ak jazdia na autách so zahraničnými evidenčnými číslami, musia územie Ukrajiny opustiť raz za päť dní. Zmeniť chcú tiež colné predpisy, najmä poplatky, tak, ako ich majú upravené krajiny susediace s Ukrajinou.

 

"Predseda Zakarpatskej štátnej oblastnej administratívy H. Moskaľ doteraz predkladal Kyjevu rôzne návrhy riešenia situácie, spoločne s predstaviteľmi aktivistov rokovali aj v Kyjeve na ministerstve financií i v parlamentných výboroch," uviedol riaditeľ s tým, že teraz sa očakávajú aktívne kroky Kyjeva.

 

Polícia zatiaľ nerieši blokovanie silovou cestou. "V rámci kompetencií uložila protestujúcim pokutu za spôsobenie prekážky v doprave neodstránením nepojazdného vozidla z cestnej komunikácie," doplnil Skoček s tým, že porucha vozidla bola uvedená ako dôvod bránenia prejazdu prístupovou komunikáciou k hranici.

 

Ako TASR informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Klára Baloghová, čas čakania na hraničnom priechode v Ubli sa v súčasnosti pohybuje okolo piatich hodín. Colný úrad v tejto súvislosti upozorňuje všetkých, ktorí v týchto dňoch plánujú cesty na Ukrajinu, aby si overili aktuálny stav na hranici. Informácie sú zverejnené na oficiálnej webovej stránke finančnej správy. Ukrajinskí vodiči začali s blokádou hraničného priechodu Vyšné Nemecké v sobotu (12.11.) okolo 10.00 h.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies