Časopis Visegrad Insight vypracoval päť modelov vývoja stredoeurópskeho regiónu

NETKY.SK • 4 Október 2018, 15:30 • 2 min
Časopis Visegrad Insight vypracoval päť modelov vývoja stredoeurópskeho regiónu

BRATISLAVA - Víťazstvo protiliberálnych síl, ideové rozdelenie Európy alebo, naopak, tesnejšia integrácia Európskej únie, stredoeurópska jar vyvolaná generačnou zmenou či bezpečnostné vákuum.

slovakia

left justify in out

To je päť modelov možného vývoja stredoeurópskeho regiónu počas najbližších siedmich rokov, ktoré vo svojej poslednej štúdii s názvom "Central Europe 2025" načrtol politicko-analytický časopis Visegrad Insight.

 

"Všetky tieto scenáre sa už nejakým spôsobom dejú. Môžeme pozorovať náznaky z každého z nich. Otázka teraz je, ktorá z týchto dynamík, ktoré sme popísali, preváži," povedal vo štvrtok rozhovore pre TASR jeden z jej autorov analytik mimovládnej organizácie Nemecký Marshallov fond Spojených štátov amerických (GMF) Jörg Forbrig.

 

V európskom priestore doposiaľ panovala predstava o demokratickej, prosperujúcej, stabilnej a bezpečnej strednej Európe. "Ale nie všetky z týchto scenárov nás udržia v rámci týchto limitov," pokračoval analytik, ktorý pracoval a študoval v Bratislave a Budapešti a podľa ktorého je každý z nich možný.

 

Prvý z nich predpokladá posun celého regiónu neliberálnym smerom, ktorý by v ňom zásadným spôsobom spochybnil základy demokracie. Posledný, nazvaný bezpečnostné vákuum, hovorí, že by v strednej Európe mohlo dôjsť k zrúteniu celého bezpečnostného usporiadania. Práve ten posledný model je podľa zhody analytikov najdesivejším.

 

Forbrig za dôležité považuje uvedomenie si, čo je potrebné urobiť, aby sa predišlo tomu najpesimistickejšiemu vývoju a podniknúť kroky smerom k pozitívnemu.

 

Stredoeurópania - ako členovia EÚ - sa podieľajú na vytváraní histórie a ich hlas v rámci Európy je silný, pripomenul nemecký analytik. Majú však voči Únii, na ktorej formovaní spolupracujú, aj zodpovednosť. "Treba si uvedomiť, že Európska únia nie je pre stredoeurópsky región vonkajšou hrozbou," povedal Forbrig.

 

Pokiaľ by teda došlo k negatívnemu vývoju situácie v stredoeurópskom regióne, bude to mať zásadný vplyv na celú európsku komunitu, uzavrel Forbrig.

 

Migrácia je podľa spoluautora štúdie a šéfredaktora politicko-analytického časopisu Visegrad Insight Wojciecha Przybylského realitou a jednotlivé krajiny postupne vypracovávajú svoje vlastné stratégie na prijímanie migrantov z tretích krajín. "Vlády sa jednoducho na túto skutočnosť musia adaptovať a rozvíjať stratégie," zdôraznil Przybylski.

 

Starnutie, vymieranie a klesajúca pôrodnosť v stredoeurópskom regióne sú zásadnými faktormi, ktoré v nasledujúcom období prebudujú spoločnosť, vysvetlil Przybylski. Napríklad aj jeden z modelov predpokladá vývoj ovplyvnený generačnou zmenou. V súčasnosti je podľa neho aj posledná príležitosť na zmenu perspektívy a otvorenie sa ženskému hlasu a ženskej perspektíve.

 

Štúdia, ktorú zverejnili v utorok vo Varšave, konštatuje, že na základe vývoja v uplynulých rokoch je stále zrejmejšie, že éra demokratickej reformy, sociálno-ekonomického rozvoja a západnej integrácie v strednej Európe po skončení studenej vojny sa schyľuje ku koncu. Namiesto toho sa kormidla ujímajú protiliberálne politiky, ktoré podkopávajú základy demokracie a právneho štátu. Ožívajúci nacionalizmus v stredoeurópskom regióne ho navyše uvrháva do sporov s ďalšími európskymi susedmi.

 

Časopis Visegrad Insight so sídlom v Poľsku a GMF sa rozhodli vypracovať zmienenú štúdiu, pretože vývoj v stredoeurópskom regióne už nie je taký jednoznačný, aký bol v 90. rokoch. Do debaty o možnom vývoji do roku 2025 prizvali rôznorodú skupinu 40 stredoeurópskych odborníkov z akademickej sféry, think-tankov, firiem, médií i politických strán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies