Capriles neuznal výsledky, žiada prepočítanie hlasov

NETKY.SK • 15 Apríl 2013, 09:33 • 2 min
Capriles neuznal výsledky, žiada prepočítanie hlasov

CARACAS - Opozičný kandidát vo venezuelských prezidentských voľbách Henrique Capriles odmietol v pondelok uznať víťazstvo doterajšieho viceprezidenta Nicolása Madura a požiadal o prepočítanie hlasov.

slovakia

left justify in out

Podľa volebnej komisie Maduro získal v nedeľňajších prezidentských voľbách 50,66 percenta hlasov. Tesne za ním skonči Capriles so 49, 07 percentom hlasov, čo je len o 300 000 hlasov menej. Účasť dosiahla 78 percent.

"Odmietame uznať výsledky, kým nie je prepočítaný každý hlas," vyhlásil 40-ročný guvernér štátu Miranda. Capriles už pred vyhlásením výsledkov hovoril o podvodoch, ktoré sprevádzali hlasovanie. Maduro, 50-ročný bývalý vodič autobusu, už oznámil svoje víťazstvo. "Dosiahli sme spravodlivé volebné víťazstvo. Je to ďalšia pocta Hugovi Chávezovi," vyhlásil. V Caracase sa už údajne konajú demonštrácie na podporu oboch kandidátov. Na poriadok dozerajú desaťtisíce príslušníkov bezpečnostných síl. 

Vo väčšine predvolebných prieskumov verejnej mienky viedol Maduro, ktorému pomáha Chávezova podpora ako aj všeobecný žiaľ nad smrťou exprezidenta. Úradujúci prezident mal od 10 po 20 percent viac hlasov. Chávez zomrel začiatkom marca vo veku 58 rokov po dvojročnom boji s rakovinou. Prezidentské právomoci prevzal , ktorý nimi bude disponovať až do volieb. Venezuela pred nedeľňajším hlasovaním uzavrela svoje hranice a v celej krajine posilnila bezpečnostné opatrenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies