Nad Slovensko neprenikla kontaminácia z požiarov pri Černobyle

NETKY.SK • 15 Apríl 2020, 17:36 • 2 min
Nad Slovensko neprenikla kontaminácia z požiarov pri Černobyle

BRATISLAVA – Do vzduchových más nad SR zatiaľ neprenikla žiadna kontaminácia z požiarov pri Černobyle. TASR to potvrdila špecialistka pre národný monitoring Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Terézia Melicherová.

slovakia

left justify in out

"Úroveň radiácie v ovzduší je na všetkých staniciach na úrovni dlhodobého prírodného pozadia bez prevýšení. To znamená, že zatiaľ žiadna kontaminácia z požiarov pri Černobyle do vzduchových más nad Slovenskom neprenikla," uviedla Melicherová s tým, že SHMÚ situáciu pozorne sleduje na úrovni desaťminútových meraní.

 

Ani kvôli vetru

Melicherová tiež doplnila, že podľa názoru odborníkov je dosah šírenia tejto kontaminácie zatiaľ iba lokálny – teda nemal by sa na Slovensku prejaviť ani v prípade prúdenia vzduchu od východu.

 

"Najviac prevládajúce prúdenie v posledných dňoch bolo hlavne západné," spresnila špecialistka pre národný monitoring SHMÚ.

 

SHMÚ podľa Melicherovej prevádzkuje radiačnú monitorovaciu sieť, ktorá sleduje úroveň radiácie v ovzduší.

 

 

"Prostredníctvom parametra 'príkon dávkového ekvivalentu gama žiarenia v ovzduší' v reálom čase poskytuje informáciu o tom, či je úroveň radiácie v ovzduší na úrovni prírodného pozadia alebo sú tieto hodnoty vyššie, čo by mohlo ukazovať na nejaký umelý pôvod tejto radiácie," spresnila Melicherová.

 

V Černobyle neprestajne horí neďaleko jadrového reaktora

 

SHMÚ informuje na svojich stránkach

Dodala, že situáciu si možno preveriť na hodnotách monitorovacích staníc SHMÚ, ktorých je na území Slovenska 30 a sú prezentované aj na webovej stránke SHMÚ.

 

Ukrajina v utorok (14. 4.) oznámila, že požiar, ktorý od začiatku apríla ohrozuje oblasť v okolí černobyľskej jadrovej elektrárne, sa podarilo dostať pod kontrolu a na mieste sa nachádzajú už len menšie, izolované ohniská. Požiar podľa polície založil 4. apríla muž, ktorý pálil suchú trávu v uzavretej zóne vytvorenej okolo jadrovej elektrárne.

 

Plamene sa postupne rozšírili a v pondelok (13. 4.) sa dostali až do vysídleného mesta Pripiať a od úložiska rádioaktívneho odpadu v lokalite Pidlisnyj, kde sa nachádza odpad z celej černobyľskej zóny, ho delili asi dva kilometre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies