Čaploviča ocenili pamätnou medailou Československej obce legionárskej

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 12:29 • 2 min
Čaploviča ocenili pamätnou medailou Československej obce legionárskej

BRATISLAVA – Československá obec legionárska dnes ocenila ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) pamätnou medailou Československej obce legionárskej za zásluhy, obnovu a šírenie legionárskych tradícií.

slovakia

left justify in out

Spolu s ministrom sa ocenenia dočkal aj veľvyslanec ČR na Slovensku Jakub Karfík. Medaily im obom v priestoroch veľvyslanectva v Bratislave odovzdal viceprezident združenia Emil Cigánik.

"Znamená to pre mňa predovšetkým záväzok, aby som v tomto duchu tak, ako som konal aj v minulosti, konal aj teraz," uviedol na margo ocenenia Čaplovič. Jeho strýko bojoval v prvej svetovej vojne na strane legionárov a jeho otec sa zúčastnil bojov proti fašizmu a nacizmu na strednom východe. Podľa ministrových slov sa treba vracať k týmto významným medzníkom našich národných dejín, ale aj spoločných dejín Čechov na Slovákov. "Treba jednoznačne vždy stáť na strane slobody, demokracie a bojovať proti akémukoľvek extrémizmu, akýmkoľvek ideológiám, ktoré šíria násilie a ktoré spôsobili aj druhú svetovú vojnu," dodal Čaplovič.

Ako ďalej uviedol v príhovore, jeho prvoradou povinnosťou ako ministra školstva je, aby prišlo k čiastočnej úprave učebníc dejepisu. "Treba sa výraznejšie venovať práve týmto obdobiam, ktoré sú spojené s našimi dejinami," dodal.

Občianske združenie založili v roku 1921 legionári, ktorí sa vrátili z bojov na zahraničných frontoch. "Postupne dostali šancu do tejto organizácie vstúpiť rodinní príslušníci a pozostalí po legionároch," ozrejmil históriu združenia Cigánik. Okrem Dušana Čaploviča je držiteľom tohto ocenenia aj Róbert Fico či veterán plukovník Milan Pika.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies