Čaplovič chystá škrty pre súkromné školy

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 15:06 • 2 min
Čaplovič chystá škrty pre súkromné školy

BRATISLAVA – Škrtnutie peňazí pre súkromné školy sa zrejme čoskoro stane realitou. Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) ešte vlani koncom novembra na stretnutí so školskými odborármi vyhlásil, že sa pokúsi znížiť normatív súkromných škôl.

slovakia

left justify in out

 Tento zámer ministerstvo teraz predstavilo organizáciám pôsobiacim v školstve v rámci zásad, ktoré chce zmeniť v novele zákona o financovaní škôl a ďalších kľúčových školských zákonoch. Krátenia príspevkov sa nemusia báť cirkevné školy. Podľa ministerstva ich totiž chráni zmluva Slovenska s Vatikánom a dohoda medzi SR a registrovanými cirkvami, podľa ktorých musia byť cirkevné školy financované rovnako ako štátne.

 

Rezort zatiaľ presne neuviedol, o koľko peňazí by mali prísť súkromné školy. "Tento dokument navrhuje zásadu, aby sa na Slovensku prešlo od plného financovania súkromných škôl z verejných zdrojov k ich čiastočnému financovaniu," píše sa v dokumente, ktorý má TASR k dispozícii. Zníženie normatívu bude podľa ministerstva závisieť od druhu a typu školy, jej právnej formy a priorít spoločnosti. „Pri znižovaní normatívneho príspevku sa nebude brať do úvahy, či súkromná škola vyberá školné alebo nevyberá školné,“ uviedlo tiež ministerstvo.

 

Aj keď v súčasnosti majú súkromné školy podľa ministerstva právo na rovnaké financovanie ako verejné, na rozdiel od nich môžu vyberať školné. „Táto skutočnosť objektívne vnáša do systému istú nerovnosť,“ tvrdí rezort v dokumente. Asociácia súkromných škôl a školských zariadení naopak v znížení peňazí pre tento typ škôl vidí diskrimináciu. „Odňatie prostriedkov na vzdelávanie jednej skupine žiakov, ktorej štát nariadil povinné vzdelávanie, je bezprecedentná diskriminácia,” tvrdí jej prezidentka Saskia Repčíková. Hoci v súčasnosti podľa nej obce dostávajú na fungovanie škôl a školských zariadení od štátu rovnako, súkromným a cirkevným materským a základným umeleckým školám a školským zariadeniam ako sú školské kluby alebo školské jedálne prideľujú iba 88 percent z toho, čo obecným. „Nový zámer obciam ešte viac uvoľní ruky a umožní im nedať vôbec nič,“ podčiarkla Repčíková.

 

Konečné znenie novely, ktoré zmení financovanie škôl, bude známe zrejme na jeseň. Rezort školstva nechce reagovať na konkrétne otázky k predstaveným zásadám. "Paragrafové znenie a následný riadny legislatívny proces sa predpokladá v jeseni 2014. Najskôr uprednostňujeme širokú diskusiu na úrovni školských partnerov a následne štandardný legislatívny proces, ktorý tiež počíta s aktívnou účasťou školskej reprezentácie," povedal pre TASR hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. K plánovaným opatreniam v zákonoch sa majú vyjadriť obce a mestá, samosprávne kraje, súkromné školy, samosprávne školy, zástupcovia katolíckej aj evanjelickej cirkvi, komora učiteľov, školskí odborári, riaditelia štátnych gymnázií, predstavitelia stredných odborných škôl, ale aj maďarských pedagógov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies