Bývalý starosta Marianky Jurika bude stíhaný na slobode

NETKY.SK • 19 November 2015, 15:30 • 2 min
Bývalý starosta Marianky Jurika bude stíhaný na slobode

BRATISLAVA – Bývalý starosta Marianky Radovan Jurika obvinený zo zločinu prijímania úplatku bude stíhaný na slobode. Najvyšší súd SR dnes potvrdil uznesenie Špecializovaného trestného súdu, ktorým bol exstarosta prepustený na slobodu a zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry.

slovakia

left justify in out

Senát NS dospel k záveru, že sudca pre prípravné konanie správne, podrobne a logicky zdôvodnil, prečo nezistil žiadne dôvody pre vzatie Radovana Juriku do väzby. „Najvyšší súd sa s nimi v celom rozsahu stotožňuje a v zásade nemá čo dodať,“ vyhlásil predseda senátu Martin Piovartsy. Poznamenal, že prokurátor svoju sťažnosť neodôvodnil a NS tak nevedel, čo ho viedlo k jej podaniu. „Po preskúmaní veci Najvyšší súd zistil, že napadnuté rozhodnutie je zákonné,“ uviedol Piovartsy.

 

Po vzdaní sa funkcie starostu podľa neho Radovan Jurika nemá možnosť pokračovať v trestnej činnosti a Najvyšší súd nezistil ani skutočnosti nasvedčujúce tomu, že bude ovplyvňovať svedkov. Piovartsy však obvineného v súdnej sieni upozornil, že vo väzbe ešte môže skončiť, ak by sa nevhodným spôsobom správal v budúcnosti.

 

Rozhodnutie NS si vypočul aj prítomný obvinený Radovan Jurika, ktorý ho však nechcel nijako komentovať. Funkcie starostu Marianky sa vzdal 12. novembra. Učinil tak v deň, keď ŠTS rozhodoval o jeho väzobnom stíhaní. Väzbu navrhoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, aby obvinený nemohol ovplyvňovať svedkov a pokračovať v trestnej činnosti.

 

Národná kriminálna agentúra zadržala Radovana Juriku na obecnom úrade v pondelok (9.11.). Vyšetrovateľ ho obvinil z trestného činu prijímania úplatku. Radovan Jurika vyžadoval dary pre obec od obyvateľov, ktorí sa rozhodli stavať, hoci zákon také niečo nepozná.

 

Ako informovala polícia, obvineniu čelí pre tri skutky. Koncom februára 2015 mala byť na Obecnom úrade v Marianke požiadaná stavebníčka o dar 2000 eur, a to za bezproblémové vybavenie jej žiadosti o zmenu stavby pred dokončením v rámci stavebného konania. Vyžiadaný úplatok vo forme daru uhradila bankovým prevodom.

 

O sumu 1700 eur mal byť požiadaný aj ďalší stavebník v júni tohto roka za bezproblémové stavebné konanie, ktoré bolo prerušené. Vyžiadaný úplatok vo forme daru rovnako uhradil, a to vo výške 700 eur.

 

Koncom septembra tohto roku mala byť požiadaná stavebníčka o dar 2000 eur, ktorý súvisel s prebiehajúcou kolaudáciou. Tá úplatok formou daru odmietla zaplatiť.

 

Exstarostovi v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na päť až 12 rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies