Bývalý maklér Kerviel musí Société Générale zaplatiť milión eur pre riskantné obchody

NETKY.SK • 23 September 2016, 17:01 • 2 min
Bývalý maklér Kerviel musí Société Générale zaplatiť milión eur pre riskantné obchody

VERSAILLES - Bývalý maklér francúzskej banky Société Générale Jérome Kerviel nebude musieť banke uhradiť rekordných 4,9 miliardy eur, čo je strata, ktorú banka utrpela v dôsledku jeho riskantných finančných obchodov. Odškodneniu sa však nevyhne. Súd vo Versailles dnes rozhodol, že banke musí ako kompenzáciu zaplatiť milión eur. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa súdu bol Kerviel "čiastočne zodpovedný" za obrovské škody, ktoré banka utrpela v roku 2008 v dôsledku jeho finančných operácií. Zároveň ale súd dodal, že k celkovým stratám prispeli aj "nedostatky" v riadení, kontrole a bezpečnostnom systéme Société Générale.

 

Kerviel, ktorý bol za podvod a zneužitie dôvery banky odsúdený na tri roky väzenia, veril, že súd vo Versailles odškodné pre banku neschváli. Ako pre novinárov po skončení procesu povedal, nemyslí si, že Société Générale niečo dlhuje a dodal, že boj pokračuje. Právny zástupca Société Générale Jean Veil zasa uviedol, že banka sa ešte rozhodne, či sa voči verdiktu odvolá.

 

Kerviela pôvodne súd prvej inštancie odsúdil na tri roky väzenia a zaplatenie všetkých škôd, ktoré banke spôsobil, teda 4,9 miliardy eur, v roku 2010. Kasačný súd v roku 2014 výšku trestu potvrdil, stanovenú sumu ale zrušil s tým, že je "neprimerane vysoká" a aj banka má na stratách svoj podiel.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies