Bývalého prezidenta Guatemaly prepustili z väzenia

NETKY.SK • 26 Február 2015, 08:15 • 2 min
Bývalého prezidenta Guatemaly prepustili z väzenia

DENVER - Bývalého guatemalského prezidenta Alfonsa Portilla, ktorého počas uplynulého roka odsúdili v USA za korupciu, v stredu prepustili na slobodu a môže sa vrátiť do svojej vlasti.

slovakia

left justify in out

Podľa predstaviteľky veľvyslanectva Guatemaly vo Washingtone politik opustil väznicu na predmestí Denveru a v sprievode konzula odcestoval do hlavného mesta stredoamerickej krajiny. Federálny súd v New Yorku poslal v máji 2014 Portilla do väzenia na takmer šesť rokov za prijatie 2,5 milióna dolárov (2,2 mil. eur) od vlády Taiwanu ako úplatku za to, že Guatemala bude naďalej diplomaticky uznávať nezávislosť ostrova. Obvinený bol aj z prania špinavých peňazí, pričom sa stal prvým štátnikom z Latinskej Ameriky, ktorého vydali na trestné stíhanie do USA. Veľvyslanectvo Guatemaly vyhlásilo, že súd odrátal z trestu čas, ktorý Portillo strávil vo väzení pred začiatkom procesu v New Yorku.


Kedysi populárny Portillo stál na čele Guatemaly v rokoch 2000 až 2004 a po odchode z funkcie ušiel do susedného Salvádora, aby sa vyhol stíhaniu za údajnú korupciu. Už po niekoľkých mesiacoch sa musel presunúť do Mexika, odkiaľ ho však v roku 2008 vyhostili naspäť do Guatemaly. Tamojší súd ho následne zbavil obvinení, rovnako ako aj bývalých ministrov obrany a financií, napriek tomu však zostal vo väzení, kým nepadlo rozhodnutie o jeho vydaní do USA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies