Bulharský expremiér zvíťazil v parlamentných voľbách

NETKY.SK • 13 Máj 2013, 07:48 • 2 min
Bulharský expremiér zvíťazil v parlamentných voľbách

SOFIA - Strana expremiéra Bojka Borisova zvíťazila v nedeľňajších bulharských parlamentných voľbách. Vyplýva to z prvých čiastočných výsledkov hlasovania po spočítaní takmer 70 percent hlasov.

slovakia

left justify in out

Podľa nich získala Borisovova strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) viac ako 31 percent hlasov, kým socialistická Koalícia za Bulharsko (KB) strana viac ako 27 percent. Na treťom mieste by malo skončiť Hnutie za práva a slobody (DPS) zastupujúce tureckú menšinu. To získalo viac ako 9-percentnú podporu voličov. Do 240-členného parlamentu by sa mala dostať aj nacionalistická Ataka s takmer 8-percentným ziskom. Žiadna ďalšia strana zrejme neprekročí 4-percentný prah potrebný na vstup do zákonodarného zboru, čo výrazne komplikuje vytvorenie novej vlády.

Bulharskom v januári a februári otriasali mohutné demonštrácie, ktoré neskôr prerástli do občianskych nepokojov namierených proti celkovej situácii v najchudobnejšej krajine EÚ. Výsledkom bola rezignácia Borisovovej vlády a stanovenie májového termínu predčasných volieb. Ich cieľom bolo ukončiť politickú krízu, ktorá oslabila ekonomickú stabilitu krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies