Bulharska vláda odstúpi, pomohli k tomu masové protesty

NETKY.SK • 20 Február 2013, 07:57 • 2 min
Bulharska vláda odstúpi, pomohli k tomu masové protesty

Bulharska vláda odstúpi, pomohli k tomu masové protesty - Politika Bulharská vláda dnes odstúpi z funkcie po celoštátnych masových protestoch proti úsporným opatreniam a vysokým cenám elektriny. Oznámil to dnes v parlamente premiér Bojko Borisov.

slovakia

left justify in out

img

Bulharská vláda dnes odstúpi z funkcie po celoštátnych masových protestoch proti úsporným opatreniam a vysokým cenám elektriny. Oznámil to dnes v parlamente premiér Bojko Borisov.

"Nebudem súčasťou vlády, ktorej polícia bije ľudí," vyhlásil podľa agentúry Reuters Borisov. Bulharská agentúra BTA informovala, že premiér oficiálne oznámi odstúpenie svojej vlády dnes napoludnie po pravidelnom zasadaní kabinetu. 

Tisícky Bulharov demonštrovali v pondelok v Sofii, vo Varne, v Plovdive i v ďalších mestách a vyzývali premiéra Bojka Borisova, aby odstúpil po tom, ako podal demisiu minister financií Simeon Djankov.

Protesty boli v Bulharsku už aj v priebehu víkendu. Demonštranti obviňovali vládu, že nezlepšila ich klesajúcu životnú úroveň, a tiež protestovali proti vysokým cenám elektriny. 

Demonštrácie si v utorok vyžiadali aj jednu obeť - na znak protestu sa polial benzínom a podpálil 26-ročný muž, ktorý zomrel po prevoze do nemocnice. 

Podľa policajných zdrojov išlo o psychicky chorého muža, ktorého sužovala schizofrénia. Na sociálnych sieťach sa však muž prirovnáva k Tunisanovi, ktorého samoupálenie odštartovalo v roku 2011 protesty vedúce k pádu vtedajších mocných v tejto severoafrickej krajine.

V Sofii utrpelo počas protestov zranenia najmenej 15 ľudí vrátane policajtov, ďalších 11 osôb zatkli.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies