Národná linka na podporu duševného zdravia bude pomáhať aj budúci rok

NETKY.SK • 22 December 2022, 16:00 • 2 min
Národná linka na podporu duševného zdravia bude pomáhať aj budúci rok

BRATISLAVA - Národná linka na podporu duševného zdravia bude pomáhať aj v budúcom roku. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) rozhodol o jej pokračovaní do konca mája 2023. Linku zriadili v júli minulého roka.

slovakia

left justify in out

Pôvodne mala fungovať rok, neskôr sa rozhodlo o jej zachovaní do konca roka 2022. "Pretože starostlivosť o duševné zdravie patrí medzi priority rezortu zdravotníctva a potreba podpory tejto oblasti sa javí ako veľmi dôležitá v dôsledku udalostí posledných rokov - pandémie ochorenia COVID-19, ako aj vojenského konfliktu na Ukrajine, padlo rozhodnutie o ďalšom predĺžení fungovania linky. Činnosť linky sa ukázala ako veľmi potrebná v tejto dobe," skonštatoval Lengvarský. Linka funguje na čísle 0800 193 193. Počas pracovných dní sa na ňu možno obrátiť od 14.00 do 22.00 h a počas víkendov od 10.00 h do 18.00 h. Volajúcim je k dispozícii 25 odborníkov, ktorí poskytujú pomoc pri riešení rôznych problémov a životných situácií. Najčastejšie sa na odborníkov ľudia obracajú pre panické ataky, osamelosť, neistotu, úzkosti, depresie či zdravotné problémy, ktoré ťažko zvládajú. Rezort zdravotníctva zriadil linku v rámci plnenia opatrení plánu obnovy v oblasti podpory duševného zdravia. Cieľom bolo eliminovať dôsledky pandémie na duševné zdravie. Priemerný počet hovorov je 280 za mesiac. Od marca v súvislosti s vojnou na Ukrajine funguje linka aj v ukrajinskom jazyku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona