Budúca česká vláda predstavila koaličnú zmluvu

NETKY.SK • 13 December 2013, 13:31 • 2 min
Budúca česká vláda predstavila koaličnú zmluvu

PRAHA - Česká strana sociálne demokratická (ČSSD), hnutie ANO miliardára Andreja Babiša a konzervatívna KDU-ČSL v piatok predstavili detaily koaličnej zmluvy, na ktorej sa dohodli ešte deň predtým.

slovakia

left justify in out

Tú ešte musí v sobotu schváliť ČSSD, o deň neskôr má tento bod na programe KDU-ČSL a týždeň na to by ju malo odobriť aj ANO. Rozdelenie jednotlivých vládnych kresiel ešte nie je isté, premiérom by však mal byť líder sociálnych demokratov Bohuslav Sobotka. Babiš zase zabojuje o rezort financií a chcel by byť aj vicepremiérom.

Sobotka zdôraznil, že v budúcom roku v krajine nestúpnu žiadne dane. Budúca vláda pod jeho vedením chce zároveň zrušiť poplatky za recept u lekára a návštevu ambulancie. Zvýšiť by sa mala aj minimálna mzda. V koaličnej zmluve sa píše aj o poklese dane z pridanej hodnoty (DPH) na lieky, knihy, detské plienky a detskú výživu, informuje spravodajský portál iDNES.cz. 

ČSSD podľa očakávaní vyhrala októbrové české predčasné voľby, no iba so ziskom 20,5 percenta. Strana ANO miliardára Andreja Babiša skončila druhá s takmer 19 percentami a komunisti tretí s 15 percentami. Donedávna vládne strany získali menej ako ČSSD dokopy - kým TOP 09 sa dostalo 12-percentnej podpory, ODS podporilo ani nie 8 percent



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies