Budú z ľudí počítače? Vedci chcú upravovať naše spomienky a pocity!

NETKY.SK • 3 Máj 2018, 13:00 • 2 min
Budú z ľudí počítače? Vedci chcú upravovať naše spomienky a pocity!

Vedci momentálne pracujú na technológii, ktorá by filmy zo žánru sci-fi preniesla do reality.

slovakia

left justify in out

Každému z nás sa už v živote stalo niečo zlé, čo by sme zo svojich spomienok najradšej vytesnili, prípadne sa nám občas môže stať, že máme pocit, akoby emócie ovládali nás, nie my ich. Vtedy si často pomyslíme, aké by bolo úžasné, keby sme to, čo sa odohráva v našom mozgu, dokázali ovplyvniť, vymazať všetko zlé a navodiť si dobrú náladu nejakým pozitívnym obrazom v mysli. Znie to trochu desivo, ale čoskoro to zrejme bude možné.

 

Tím vedcov momentálne pracuje na technológii zvanej holografická projekcia, pomocou ktorej bude možné ovládať pochody v ľudskom mozgu vrátane eliminovania fyzickej bolesti. Táto metóda totiž dokáže posilniť aktivitu neurónov, a tak bude možné simulovať skutočnú mozgovú aktivitu. Výsledkom by teda bolo, že by sme sa v budúcnosti na základe aktuálnej situácie mohli rozhodovať, ako sa chceme cítiť.

 

Tento „vynález“ by sa mohol plnohodnotne uplatniť aj v oblasti medicíny. V prípade slepoty by napríklad dokázal pomocou holografickej projekcie prenášať obrazy z očnej šošovky do mozgu, čím by vlastne umelo nahradzoval zrak. Podobne by to mohlo fungovať aj v prípade náhrad končatín, v ktorých by pomocou tejto metódy pacient mohol mať cit rovnaký ako vo vlastnej ruke či nohe.

 

V tejto chvíli znie táto teória prinajmenšom futuristicky, no pravda je taká, že v laboratórnych podmienkach už prebieha jej testovanie. Výsledky sú zatiaľ mimoriadne sľubné. Niekoľko rokov však zrejme ešte potrvá, kým odborníci dokážu dokonale porozumieť jednotlivým procesom v mozgu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies