Bude to šampionát bez kontroverzií? Novinkou budú videoasistenti, FIFA sľubuje transparentnosť rozhodnutí

NETKY.SK • 13 Jún 2018, 11:32 • 2 min
Bude to šampionát bez kontroverzií? Novinkou budú videoasistenti, FIFA sľubuje transparentnosť rozhodnutí

Moskva - Island a Panama sú debutanti na majstrovstvách sveta vo futbale, ale premiéru budú mať aj videoasistenti rozhodcov. Kým posudzovanie opakovaných záberov pri sporných situáciách je zaužívané v mnohých iných odvetviach, Medzinárodný výbor pre pravidlá futbalu (IFAB) ich povolil po skúšobnom období až začiatkom tohto roka a novinka čelila aj problémom.

slovakia

left justify in out

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) nominovala na šampionát trinásť videoasistentov. Dúfa, že uistia fanúšikov v správnosti rozhodnutí. Z pôvodnej nominácie prišli o účasť v Rusku pre obvinenia z korupcie arbiter Fahad Al Mirdasi zo Saudskej Arábie i kenský asistent Aden Range Marwa. "Nepotrebujem VAR, aby som zaručil obecenstvu, že rozhodcovia sú čestní. Už nikto sa nebude môcť sťažovať na nekorektnosť verdiktov, no verte mi, aj bez technológie musíme dôverovať arbitrom pri ich práci," povedal šéf rozhodcovského oddelenia FIFA Massimo Busacca.

 

Na všetkých 64 stretnutí dohliadne štvorčlenný tím zložený z jedného hlavného (VAR) a troch pomocných videoasistentov (AVAR1, AVAR2, AVAR3). Niektorí arbitri budú pôsobiť aj ako videodelegáti, pred každým zápasom vyberú jedného. Hlavný videoasistent prijíma závery, prvý pomocník sleduje živý prenos, druhý kontroluje prípadné chyby kolegov a zabezpečuje komunikáciu medzi nimi, tretí sa sústredí na ofsajdy.

 

V dvoch špecializovaných miestnostiach

Medzinárodného vysielacieho centra FIFA budú vyškolení pracovníci hľadať na pätnástich obrazovkách najvhodnejší z 33 dostupných uhlov pohľadu. Ďalšie dve kamery sú špeciálne na ofsajdy, ešte dve s ultraspomalenými zábermi pribudnú za bránkami vo vyraďovacej časti. Signál zo všetkých dvanástich štadiónov bude prichádzať cez optickú sieť. Ostrý štart je na programe už vo štvrtok o 17.00 h SELČ, keď sa v moskovských Lužnikách odohrá otváracie stretnutie medzi domácim Ruskom a Saudskou Arábiou.

 

Videoasistenti nebudú k dispozícii pri všetkých situáciách, "nastupujú" pri góloch a porušeniach pravidiel, ktoré k nim vedú (faul útočiaceho hráča, ofsajdová pozícia, lopta mimo hry), pri jedenástkových verdiktoch a porušeniach pravidiel, z ktorých vyplynuli (penaltový faul, faul útočiaceho hráča, faul na hranici šestnástky, ofsajdová pozícia pred jedenástkou, lopta mimo hry pred jedenástkou).

 

"Chceme chrániť futbal a je to omnoho komplikovanejšie, než si ľudia uvedomujú. Videoasistent nesedí so šálkou kávy v jednej ruke a mobilným telefónom v druhej, nepozerá televíziu doma a nevolá odtiaľ rozhodcovi, keď pochybí," zdôraznil technický riaditeľ IFAB David Elleray. "Je skvelé, že už máme technológiu aj vo futbale, lebo ide o férovosť," dodal obchodný šéf FIFA Philippe Le Floc’h pre agentúru AP.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies