Bude sa školákom meniť a redukovať obsah učiva?

NETKY.SK • 24 Jún 2021, 12:18 • 2 min
Bude sa školákom meniť a redukovať obsah učiva?

BRATISLAVA - Kľúčovou časťou reformy vzdelávania by mala byť redukcia a zmena obsahu učiva.

slovakia

left justify in out

Zhodlo sa na tom na dnešnom stretnutí Zoskupenie 12 organizácií vo vzdelávaní. Podľa nich by to vytvorilo priestor pre rozvoj talentov a kompetencií žiakov, ktoré sú potrebné pre život v 21. storočí. Zároveň upozornili, že na úspešné pokračovanie kurikulárnej reformy bude okrem kontinuálneho širokého dialógu aktérov od jaslí po vedu potrebná najmä nadstranícka dohoda o kontinuite daného procesu. Táto dohoda musí presahovať funkčné obdobie jedného ministra.

 

img

 

Prečítajte si: PS žiada odstúpenie Matoviča, problém vidí v nákupe vakcín Sputnik V

 

Dostatočný priestor pre pilotné overovanie
Zoskúpenie ocenilo, že do spolupráce v kurikulárnych komisiách pozvali mnohých aktérov vrátane praktikov. „Cesta k novému kurikulu sa tak môže začať aj v tomto náročnom pandemickom období. Do života základných škôl sa bude postupne zavádzať od septembra 2023 do septembra 2026,“ zhodnotilo zoskúpenie. Konštatovalo, že tak bude vytvorený dostatočný priestor pre pilotné overovanie. Prví „noví“ absolventi budú opúšťať školu v roku 2032.

 

Mohlo by vás zaujímať: Sulík považuje predaj, respektíve darovanie vakcíny Sputnik V za rozumné

 

Nový štátny vzdelávací program pre základné školy
Účastníci priblížili, že Štátny pedagogický ústav začína pracovať na novom štátnom vzdelávacom programe pre základné školy. Zo schváleného Plánu obnovy a odolnosti Slovenska by mal byť finalizovaný začiatkom roka 2023. Cez plán obnovy bude zavádzanie kurikula finančne podporované prostredníctvom príspevkov na vzdelávanie pedagógov, mentoring, konzultácie pre školy v kurikulárnych centier, poradenstvo a tvorbu nárokovateľných podporných opatrení pre žiakov.

Z12+

Patrí sem Aliancia súkromných jaslí a škôlok, Asociácia neštátnych zariadení špeciálnopedagogického poradenstva, Asociácia pracovníkov súkromných škôl a školských zariadení SR, Asociácia školskej psychológie, Edulienka, Fórum proaktívnych škôl, ISEIA - Medzinárodný inštitút a asociácia slovenských vzdelávacích centier, Stála konferencia aktérov vo vzdelávaní, Školský network, Školský výbor Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku, Združenie katolíckych škôl Slovenska a Združenie škôl C. S. Lewisa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies