Budapešť - One the ground

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 11:47 • 2 min
Budapešť - One the ground

BUDAPEŠŤ - Minulý týždeň sa v Maďarsku jiu jitsu komunita posunula o trocha ďalej. Podarilo sa im zorganizovať perfektnú akciu, na štýl METAMORIS (Profesionálne zápasy s najlepšími zápasníkmi dnešnej doby. Zápasí sa 10 minút.

slovakia

left justify in out

Zvláštnosťou je že sa neboduje, ale vyhrať možno iba ukončením súpera, to je škrtenie, páčenie. Akcia sa vysiela po celom sväte a medzi fanúšikmi ma zatiaľ pozitívny ohlas). Organizátor sa pokúsil spraviť krok v pred, a vystúpiť z davu klasických turnajov kde sa kvôli bodovaniu môže neznalý divák trocha nudiď. S tým že sa každý snažil ukončiť druhého čo najskôr, zápasy nabrali na rýchlosti a dynamike. Videli sme 4 zápasy v  kimone a 3 bez kimona takzvané No Gi. Vo dvoch zápasoch Slovensko reprezentovali aj bojovníci z Gracie Barra Pittbull Nitra, Martin Minár a Matúš Arpáš.

 

Prvý zápas:  Daniel Stetz vs Zoltán Varga zápas v No Gi, dvaja skúsený borci v ťažkej váhe. Obaja majú skúsenosti zo súťaží z okolitých krajín. Bol to pekný zápas, väčšinou sa bojovalo v stoji, ale pár pekných momentov sme mohli vidieť aj na zemi. Najkrajší moment bol keď Stetz ohrozil svojho súpera armbarom( páka na ruku) a on sa z toho technicky dostal. Zápas končil remízou.

 

Druhý zápas: Szilárd Sule vs Philipp Pora zápas v kimone. Obaja fialové opasky. V podstate celý zápas dominoval Sule, začínal zo sedu ale rýchlo dostal svojho súpera pod kontrolu a bolo len otázkou času kedy zápas ukončí. O pár minút sa mu to aj podarilo, so škrtením. 

 

Tretí zápas: Sándor Végh vs Miha Perhavec zápas v no gi. Mladý silný bojovník proti Slovinskému talentu. Végh začal silnými útokmi, no Perhavec sa nenechal zaskočiť a išiel si svoje. Bol celý čas technickejší a nakoniec sa mu podaril perfektný kneebar(paka na koleno)

 

Štvrtý zápas: Tamás Cselotei vs Martin Minár zápas v kimone: Obaja majú peknú zbierku z najväčších súťaží v Európe, či v gi alebo No gi. Ich váha bola nad 90kg, bol to ozajstný zápas titanov. Veľmi technický z oboch strán, bližšie k víťazstvu bol Minár, keď skoro utiahol kimuru(páka na ruku). Nakoniec zápas končil nerozhodne.

 

Piaty zápas: Sándor Lakatos vs Pawel Kozlovski. Modrý opasok proti fialovému. Obi dvaja sú medailisti z Lisabonských majstrovstiev Európy. Kozlovsky útočil na nohy, snažil sa o rovné páky. Lakatos sa dobre bránil a postupne prechádzal aj do útokov, no Kozlovski neustále útočil. Lakatos sa dostal do výhodnejšej pozície, no nakoniec to využil mladý Poliak  a uškrtil ho zo spodnej, pre neho moc nevýhodnej pozícií.

 

Šiesty zápas: Lászlo Senye vs Matúš Arpáš zápas v No gi: Senye je talentovaný MMA bojovník ktorý zápasí aj na medzinárodnej scéne. Arpáš je technický a silný zápasník ktorý po skoro ročnej pauze vyhral všetky súťaže na ktorých zatiaľ nastúpil. Zápas začali obi dvaja tvrdo, chlapci sa striedali vo výhodnejších pozíciách. Ale Arpáš  bol technicky  oveľa zdatnejší, pekne sa dostal za súpera a zápas ukončil nekompromisným škrtením.

 

Zápas večera: Krištóf Szucs vs Eldar Yakuza. Dvaja superstar v BJJ, čo súťaž to dvakrát zlato. Vlastná a aj open kategória, a to nie iba v Európe ale aj vo svete! Yakuza začal svojím štýlom, sadol si a hladaľ páky na nohy. Prvé dve minúty to takto aj pokračovalo, sem tam to vyzeralo aj dosť nádejne na ukončenie zápasu. No potom začal dominovať Szucs, predviedol pekné jiu jitsu a dostal sa do pozície z ktorej už asi nikto nedával Yakuzovi šancu na  vyslobodenie. Chvíľkami mali diváci možno aj pocit že mu tú ruku zlomí. Nakoniec sa mu únik podaril, ale už iba tesne pred koncom. Ďalší skvelý zápas, len škoda že skončil remízou.

 

Skvelá akcia, zápasy na vysokej úrovni, tešíme sa na pokračovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies