Príprava na dlhú vojnu? Amerika dáva Ukrajine 3 miliardy dolárov na ďalšie roky

NETKY.SK • 23 August 2022, 21:20 • 2 min
Príprava na dlhú vojnu? Amerika dáva Ukrajine 3 miliardy dolárov na ďalšie roky

WASHINGTON - Pomoc má byť oficiálne ohlásená zajtra, kedy bude Ukrajina oslavovať Deň nezávislosti.

slovakia

left justify in out

Z približne trojmiliardového balíka sa bude financovať výcvik a vybavenie pre ukrajinské sily na ďalšie roky. Niektoré  zbrane a drony, ktoré bude nový balík zahŕňať, sa tak nedostanú na front skôr než za jeden až dva roky.

 

img

 

Na rozdiel od predchádzajúcich balíkov sa avizovaná pomoc zameria na zaistenie obrany Ukrajiny v strednodobom a dlhodobom horizonte, píše agentúra AP. Predchádzajúce balíky americkej pomoci sa zameriavali skôr na okamžité potreby ukrajinskej armády a obsahovali zbrane a muníciu, ktoré už boli v amerických armádnych skladoch.


Nový balík pomoci má tiež uistiť vládu v Kyjeve, že Spojené štáty chcú poskytovať vojenskú podporu Ukrajine dlhodobo, bez ohľadu na aktuálny vývoj situácie na fronte, uviedli americkí predstavitelia citovaní agentúrou AP.

 

img

 

Ako sme vás informovali, Američania boli o vojne tak, ako Ukrajina a štáty NATO, informované už v októbri minulého roku. Vyzbrojovanie Ukrajiny tak začalo v tichosti a v miernom množstve ešte pred začiatkom vojny. To sa stalo predmetom častých sporov medzi Amerikou a Ukrajinou, keďže jej predstavitelia na čele s prezidentom Zelenským žiadali o rýchlejšie a väčšie dodávky zbraní. Ukrajinský prezident pritom ešte pár dní pred vojnou upokojoval svojich občanov, že sa nemusia vojny obávať. 

 

Viac si môžete prečítať tu: Amerika tajne vyzbrojovala Ukrajinu už pred vojnou, Zelenskyj odmietal byť nahradený

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies