Buď dáte zaočkovať svoje deti alebo zaplatíte mastnú pokutu

NETKY.SK • 5 Máj 2019, 13:43 • 2 min
Buď dáte zaočkovať svoje deti alebo zaplatíte mastnú pokutu

BERLÍN - Nemecký minister zdravotníctva navrhuje udeliť pokuty rodičom, ktorí nedali zaočkovať svoje školopovinné deti proti osýpkam. Jens Spahn pre noviny Bild am Sonntag uviedol, že rodičia, ktorí nepreukážu, že dali zaočkovať svoje deti, by mali zaplatiť pokutu do 2500 eur.

slovakia

left justify in out

Politik vyhlásil, že nezaočkované deti nebudú môcť navštevovať zariadenia, kde by mohli nakaziť tých, ktorí sú ešte príliš mladí alebo z lekárskych dôvodov nemôžu prijať vakcínu proti osýpkam.

Nemecko počas prvých desiatich týždňov roku 2019 hlásilo 203 nakazených, čo je dva razy viac ako za rovnaké obdobie minulý rok, no menej ako v roku 2017. Vo Švajčiarsku tento rok zomreli v dôsledku osýpok dvaja dospelí.

 

obrazok

 

Očkovanie patrí k najvýznamnejším protiepidemickým opatreniam. Zabraňuje vzniku a šíreniu závažných infekčných ochorení, ktoré ohrozujú verejné zdravie. Byť zaočkovaný neznamená len ochranu „mňa ako jednotlivca“ ale aj ľudí, ktorí nemôžu byť očkovaní zo zdravotných dôvodov.

 

V rámci EÚ nemá 15 krajín žiadne povinné očkovanie a 14 krajín má v imunizačnom programe zahrnuté aspoň jedno povinné očkovanie.

 

V krajinách, kde je očkovanie dobrovoľné sa vo väčšej miere vyskytujú epidémie infekčných ochorení. Ide najmä o epidémie osýpok alebo mumpsu, ktoré sa opakovane vyskytujú napríklad v Nemecku, Taliansku, Holandsku, Belgicku a vo Veľkej Británii. Cieľom povinného očkovania je väčšia zodpovednosť rodičov za očkovanie svojich detí. V krajinách, kde je zavedené povinné očkovanie sa epidémie infekčných ochorení nevyskytujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies