Bruselskí politici sa obávajú sociálnych nepokojov, podobných tým v Londýne

NETKY.SK • 11 August 2011, 15:30 • 2 min
Bruselskí politici sa obávajú sociálnych nepokojov, podobných tým v Londýne

Bruselskí politici sa obávajú sociálnych nepokojov, podobných tým v Londýne - Krimi Niekoľkodňové nepokoje v okrajových štvrtiach veľkých britských miest znepokojujú aj okolité štáty. Belgickí politici Philippe Moureaux a Alain Destexhe v stredu vyhlásili

slovakia

left justify in out

img

Niekoľkodňové nepokoje v okrajových štvrtiach veľkých britských miest znepokojujú aj okolité štáty. Belgickí politici Philippe Moureaux a Alain Destexhe v stredu vyhlásili, že podobné násilnosti nie sú vylúčené ani v niektorých bruselských štvrtiach.
      Philipp Moureaux, socialistický starosta bruselskej štvrti Molenbeek, pre denník La Derniere Heure uviedol, že existuje riziko prenosu "nákazy" násilností z Británie.
      Štvrť Molenbeek je neslávne známa vyššou mierou kriminality a vysokým počtom imigrantov. Belgické médiá už dlhší čas prinášajú správy a reportáže o napätých vzťahoch medzi domácim obyvateľstvom a mladou generáciou z početnej moslimskej komunity.
      "U nás nie je rovnaká sociálna situácia ako v Británii, kde majú konzervatívnu vládu," povedal Moureaux. Na druhej strane priznal, že to, čo sa deje v britských mestách, sa môže rozšíriť aj na ostatné krajiny, a uviedol, že z dlhodobého hľadiska vôbec nie je optimistom.
      Poslanec bruselskej samosprávy za reformné liberálne hnutie Alain Destexhe v rozhovore pre mestské noviny La Capitale takisto pripúšťa, že nepokoje, podobné tým v anglických mestách, sú možné aj v Bruseli.
      "Je pravdepodobné, že sa to skôr či neskôr - v nie takej vzdialenej budúcnosti - prihodí aj u nás," povedal pre noviny a vyjadril nádej, že k tomu hádam nedôjde.
      Podľa jeho odhadov však k možným sociálnym výbuchom môže dôjsť už v období najbližších niekoľkých mesiacov či rokov. Mohlo by sa tak stať v konkrétnych častiach Bruselu, ktoré nazval "zónami bezprávia". Ide o veľké prisťahovalecké štvrte ako Molenbeek a Anderlecht alebo zóny s nadpočetným výskytom imigrantov ako Étangs Noirs, iba tri zástavky metrom od centra, či Cureghem na predmestí metropoly.
      Liberálny poslanec svoje tvrdenia podkladá číslami i vysokej nezamestnanosti mladých Bruselčanov z týchto konkrétnych komunít. Miera nezamestnanosti mládeže sa v týchto štvrtiach pohybuje od 35 do 50 percent. K tomu podľa neho treba prirátať konštantnú imigráciu, ktorá sa vymkla spod kontroly už aspoň pred 15 rokmi, a vysoký demografický tlak v týchto komunitách.
      "To sú tri faktory, ktoré v súčinnosti môžu viesť ku krehkej a nestabilnej situácii," povedal Destexhe.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies