Slovensko prehralo na Súdnom dvore EÚ spor o ochranu hlucháňa hôrneho

NETKY.SK • 22 Jún 2022, 12:53 • 2 min
Slovensko prehralo na Súdnom dvore EÚ spor o ochranu hlucháňa hôrneho

BRUSEL - Slovensko v spore o ochranu hlucháňa hôrneho porušilo smernice o biotopoch a vtáctve. V stredu to oznámil Súdny dvor EÚ v Luxemburgu. V celom rozsahu vyhovel žalobe o nesplnenie povinnosti podanej eurokomisiou. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Slovensko podľa súdu nepodrobilo plány a projekty s významným vplyvom na územia, kde žije hlucháň, primeranému posúdeniu vplyvov, neprijalo ani potrebné opatrenia na ochranu biotopov hlucháňa. Problémom je napríklad neposudzovanie programov starostlivosti o lesy či náhodnej ťažby dreva.

 

img

 

Súdny dvor EÚ dospel k záveru, že Slovensko neprijalo vhodné ochranné opatrenia na zabránenie tomu, aby v dôsledku činností hospodárenia v lesoch, ako je intenzívna ťažba dreva na veľkých plochách a používanie pesticídov na boj proti podkôrnemu hmyzu v územiach sústavy Natura 2000, dochádzalo k poškodzovaniu biotopov hlucháňa hôrneho.

 

img

 

Európska komisia (EK) dostala v roku 2017 viacero sťažností na nadmernú ťažbu dreva v 12 územiach sústavy Natura 2000 vyhlásených na ochranu hlucháňa hôrneho na Slovensku, ktorá mala mať vplyv na jeho ochranu. EK následne podala na Súdny dvor EÚ žalobu na Slovensko za porušenie smerníc o biotopoch a o vtáctve.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona