Brusel pozastavil Slovensku peniaze aj za projekty vysokých škôl

NETKY.SK • 13 Október 2014, 18:49 • 2 min
Brusel pozastavil Slovensku peniaze aj za projekty vysokých škôl

BRATISLAVA - V Operačnom programe (OP) Výskum a vývoj má v súčasnosti Slovensko pozastavené platby za približne 103 miliónov eur. Ministerstvo školstva očakáva, že v prvej polovici novembra bude vedieť, či Brusel platby odblokuje.

slovakia

left justify in out

"Celková suma na OP Výskum a vývoj je zhruba 103 miliónov eur s tým, že v súčasnosti sa na riadiacom orgáne robia všetky kroky k tomu, aby tieto platby boli uvoľnené v krátkej dobe," uviedol dnes štátny tajomník ministerstva školstva Vladimír Kováčik po mimoriadnom zasadnutí školského parlamentného výboru. Ako dodal, pozastavené sú platby aj za univerzitné projekty. V budúcom roku ešte treba v tomto operačnom programe vyčerpať sumu približne 517 miliónov eur.
     

Podľa nezaradeného poslanca NR SR Miroslava Beblavého je problematický aj OP Vzdelávanie, kde musíme do konca roka vyčerpať sumu okolo 31 miliónov eur, plus v budúcom roku sumu viac ako 200 miliónov eur. "Doteraz sa nám nepodarilo vyčerpať ani polovicu sumy za také obdobie. To znamená, že ministerstvo bude musieť zdvojnásobiť rýchlosť čerpania, aby sa to podarilo," uviedol Beblavý. Ako dodal, môže tu vzniknúť riziko, že v projektoch dôjde k pochybeniam.
     

Ministerstvo podľa Kováčika podniklo viacero krokov k tomu, aby sa spomínaná suma vyčerpala. Okrem iného zaviedli v rezorte krízový režim. "Krízový režim znamená to, že sa v čo najväčšej miere skrátili termíny kontroly týchto predložených výdavkov zo strany prijímateľov u nás v rezorte a tak isto to znamená že s jednotlivými prijímateľmi riešime operatívne na základe stretnutí všetky problémy s tým súvisiace, tak aby sa v čo najkratšom čase výdavky z týchto žiadostí o platbu predkladali na preplatenie na ministerstvo financií," ozrejmil Kováčik. Neobáva sa, že by skrátenie kontrol malo negatívny vplyv na chybovosť. 
     

Podľa jeho slov by sa mala stihnúť vyčerpať aj suma 31 mil. eur z OP Vzdelávanie. "Naše predpoklady sú také, na základe schválených verejných obstarávaní a plánu predkladania žiadostí o platbu, že by sa táto suma mala stihnúť vyčerpať," dodal Kováčik.
     

Pripomenul, že v júli tohto roka sa podarilo rezortu odblokovať platby v OP Výskum a vývoj. "Žiadosti o platbu boli už preplatené zo strany Bruselu," uviedol.
     

Podľa Beblavého, projekty vo vede a v školstve ohrozené nie sú. "Čo je ohrozené, je, kto ich zaplatí. A ak ich nestihneme včas vyčerpať, tak ich zaplatíme zo spoločných peňazí namiesto eurofondov," dodal.
     

O situácii v oblasti eurofondov má rezort školstva informovať členov výboru koncom novembra tohto roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies