Brusel je pobúrený dianím v Thajsku

NETKY.SK • 3 Apríl 2015, 13:08 • 2 min
Brusel je pobúrený dianím v Thajsku

BRUSEL - Výkonný orgán EÚ sa vo štvrtok pripojil k OSN a tvrdo skritizoval zrušenie vojnového práva v Thajsku a jeho nahradenie sporným ustanovením ústavy.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia podpredsedníčky Európskej komisie a zároveň šéfky zahraničnej politiky únie Federicy Mogheriniovej zmeny nezmenšia vplyv vojenskej vlády na dianie v krajine. Mogheriniová poukázala na potrebu nastolenia "demokratického procesu", aktuálna zmena však podľa nej krajinu bližšie k "demokratickej a zodpovednej vláde" neposunie. Talianska exministerka, ktorá vo svojom stanovisku okrem iného označila EÚ za "priateľa" Thajska, varovala najmä pred súdením civilistov vojenskými súdmi a vyzvala k návratu "vlády zákona a ochrany ľudských práv".


Thajský vojenský režim v stredu zrušil platnosť vojnového práva na väčšine územia krajiny, namiesto neho však zaviedol osobitné ustanovenia ústavy označované kritikmi za "diktátorské". Zámer zrušiť opatrenie zavedenie po vojenskom prevrate v máji 2014 ešte v utorok oznámil armádou dosadený premiér Prajut Čan-oča, ktorý zároveň bagatelizoval obavy z novouplatňovaného Článku 44 dočasnej ústavy. Vďaka nemu podľa kritikov získa neobmedzenú kontrolu nad všetkým zložkami štátnej moci bez toho, aby niesol akúkoľvek právnu zodpovednosť za svoje konanie v krajine, ktorá sa dlhodobo zmieta v politických nepokojoch, čo výrazne škodí dôležitému turistickému ruchu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies