Britský vojak, ktorý v Afganistane popravil povstalca, dostal doživotie

NETKY.SK • 6 December 2013, 19:01 • 2 min
Britský vojak, ktorý v Afganistane popravil povstalca, dostal doživotie

LONDÝN - Príslušníka britskej Kráľovskej námornej pechoty, 39-ročného Alexandra Blackmana, dnes odsúdili na doživotný trest za vraždu povstalca v Afganistane. Vo väzení strávi najmenej desať rokov, informoval portál televízie BBC.

slovakia

left justify in out

Podľa jedného z najvyšších predstaviteľov tejto jednotky, ktorý Blackmanovi vyjadril svoju podporu, bol jeho podriadený ovplyvnený "dôsledkami vojny". Súdny proces s Blackmanom, ktorého meno sudcovia povolili vo štvrtok zverejniť, sa ako prvý týkal vraždy spáchanej britským vojakom slúžiacim v Afganistane od vypuknutia konfliktu v roku 2001. Dvoch ďalších príslušníkov námornej pechoty oslobodili.

K vražde došlo po tom, ako na hliadkovaciu základňu v provincii Helmand začali dvaja povstalci strieľať z automatických zbraní. Jedného z nich vážne zranil útok helikoptéry Apache, ktorá priletela pomôcť britským vojakom. Tí ho našli v poli. Celý incident natočila kamera umiestnená na prilbe jedného z vojakov, ktorých súd oslobodil. Súd neuviedol jeho meno. Záznam z 15. septembra 2011 premietli súdu. Na záberoch je vidieť Blackman, ako pištoľou zastrelil afganského väzňa. Sudca mu povedal, že zneuctil meno britských ozbrojených síl a svojim činom ohrozil životy vojakov. "Toto nebol čin vykonaný v zápale boja alebo po tom, ako ste sa dostali do prestrelky," povedal sudca. "Neboli ste ani nijako inak ohrozený - na videu je vidieť, že ste si všetko uvedomovali, stáli ste tam niekoľko minút a zjavne ste sa neobávali, že by vás mohli napadnúť iní povstalci," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies