Britský minister navrhol druhé referendum o podmienkach brexitu

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 11:06 • 2 min
Britský minister navrhol druhé referendum o podmienkach brexitu

LONDÝN - Británia by mala vyrokovať novú dohodu s Európskou úniou a následne ju predložiť voličom na schválenie v referende alebo v parlamentných voľbách. Uviedol to britský minister zdravotníctva Jeremy Hunt v článku, ktorý v pondelok večer zverejnil na svojom webe denník Daily Telegraph.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Minister, ktorý je členom vládnej Konzervatívnej strany, vyjadril presvedčenie, že Británia musí - podobne ako napríklad Nórsko - zostať súčasťou jednotného európskeho trhu a v rokovaniach s Bruselom dosiahnuť "rozumný kompromis" ohľadne voľného pohybu osôb.

 

Až dovtedy, kým sa tieto otázky nepodarí vyriešiť, Spojené kráľovstvo by podľa Hunta nemalo spúšťať proces odchodu z EÚ tým, že uplatní článok 50 (Lisabonskej zmluvy). Mohlo by sa totiž stať, že Británia napokon zostane bez akejkoľvek dohody s úniou.

 

"Predtým, než spustíme odpočítavanie, musíme vyrokovať dohodu a predložiť ju obyvateľom Británie - či už v referende, alebo prostredníctvom prehlásenia konzervatívcov v rámci nových všeobecných volieb," napísal Hunt.

 

Podľa Daily Telegraphu ide o vôbec prvého člena britskej vlády, ktorý vyzval na konanie nového referenda po minulotýždňovom plebiscite, v ktorom voliči rozhodli o odchode krajiny z EÚ.

 

Hunt zdôraznil, že výsledok referenda treba rešpektovať, a že teda Británia každopádne z EÚ odíde. Občania sa však podľa neho musia ešte vyjadriť ku konkrétnym podmienkam brexitu, ktoré upravia nový vzťah medzi Spojeným kráľovstvom a úniou. Takáto dohoda je podľa Hunta v obojstrannom záujme Londýna aj Bruselu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies