Britský kráľovský pár William a Kate čaká prvé dieťa

NETKY.SK • 4 December 2012, 07:36 • 2 min
Britský kráľovský pár William a Kate čaká prvé dieťa

Britský kráľovský pár William a Kate čaká prvé dieťa - Celebrity Kate, vojvodkyňa z Cambridge, sa nachádza momentálne v nemocnici v Londýne, pretože trpí vážnymi rannými nevoľnosťami. Britský princ William a jeho manželka Catherine čakajú prvé dieťa, pred

slovakia

left justify in out

img

Kate, vojvodkyňa z Cambridge, sa nachádza momentálne v nemocnici v Londýne, pretože trpí vážnymi rannými nevoľnosťami.

 Britský princ William a jeho manželka Catherine čakajú prvé dieťa, predurčené stať sa budúcim panovníkom krajiny. Oznámil to dnes londýnsky Palác svätého Jakuba, kde sídli princov úrad. Správu priniesli tlačové agentúry Reuters a AP.

"Ich kráľovské výsosti vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge s veľkou radosťou oznamujú, že vojvodkyňa z Cambridge čaká dieťa," uviedol úrad vo vyhlásení.

"Kráľovná Alžbeta II., vojvoda z Edinburghu, princ z Walesu, jeho manželka vojvodkyňa z Cornwallu a princ Harry a členovia oboch rodín sú správou nadšení," dodal palác.

Manželia, oficiálne známi ako vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge, sa zosobášili vlani v apríli. Ich svadba vyvolala obrovský záujem médií a veľa sa vtedy špekulovalo, najmä v americkým bulvárnych médiách, o možnom tehotenstve Catherine - pred svadbou známej ako Kate Middletonová.

Vo vyhlásení paláca sa dnes ďalej uvádzalo, že 30-ročná Catherine je v nemocnici kráľa Eduarda VII. v centrálnom Londýne, pretože trpí vážnymi rannými nevoľnosťami. V nemocnici pravdepodobne zostane niekoľko dní a potom bude potrebovať obdobie odpočinku.

V minulých dňoch sa mladá vojvodkyňa ako členka kráľovskej rodiny objavovala na rôznych podujatiach - dokonca si zahrala pozemný hokej so žiakmi svojej bývalej školy.

Stav Catherine si podľa paláca vyžaduje doplňovanie tekutín a dodávanie výživných látok. Zatiaľ nezverejnili žiadne podrobnosti o tom, kedy sa dieťa má narodiť, ale palác oznámil, že tehotenstvo je vo veľmi ranom štádiu.

Na oznam o tehotenstve Catherine reagoval blahoželaním aj britský premiér David Cameron. "Teší ma správa, že vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge čakajú dieťa," napísal Cameron na svojej stránke na sociálnej sieti Twitter. "Budú z nich úžasní rodičia," dodal.

img
 

William, vnuk kráľovnej Alžbety II., je v poradí druhým následníkom britského trónu, po svojom otcovi princovi Charlesovi - a prvé dieťa manželov sa stane v poradí tretím následníkom trónu, či už sa narodí chlapec alebo dievča.

Británia a ostatné krajiny Spoločenstva národov (Commonwealthu), ktorých panovníčkou je kráľovná Alžbeta, sa vlani dohodli na zmene pravidiel pre nástupníctvo na trón. Odsúhlasili, že synovia už nebudú mať prednosť pred dcérami, bez ohľadu na vek.

Hoci žiadna z uvedených krajín ešte do september 2012 neprijala zákon potvrdzujúci túto zmenu, úrad britskej vlády oznámil, že teraz už fakticky platí.

Dohoda tiež znamená, že prestal platiť zákaz pre budúceho monarchu uzavrieť manželstvo s katolíkom - táto podmienka bola približne 300 rokov stará.

William a Catherine žijú v súčasnosti v severnom Walese, kde princ slúži na základni ako pilot pátracej a záchrannej helikoptéry britského kráľovského letectva.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies