Britská ekonomika po brexite rástla rýchlejšie, než sa čakalo

NETKY.SK • 27 Október 2016, 13:36 • 2 min
Britská ekonomika po brexite rástla rýchlejšie, než sa čakalo

LONDÝN - Britská ekonomika počas troch mesiacov od rozhodnutia o vystúpení krajiny z EÚ rástla rýchlejším tempom, než sa čakalo.

slovakia

left justify in out

Podľa predbežných údajov, ktoré zverejnil vo štvrtok štatistický úrad krajiny, sa hrubý domáci produkt (HDP) medzi júlom a septembrom oproti prechádzajúcemu štvrťroku zväčšil o 0,5 %. Medzikvartálny rast bol síce slabší než v druhom štvrťroku, kedy ekonomika posilnila o 0,7 %, prekonal však odhady na úrovni 0,3 %. Aktuálna štatistika podľa agentúry AP znižuje pravdepodobnosť, že britská centrálna banka v krátkodobom horizonte ponúkne ďalšie stimulačné opatrenia.


"Ekonomika pokračuje v raste tempom, ktoré zhruba zodpovedá výkonu od roka 2015 a existuje iba málo náznakov, že hlasovanie (o vystúpení z EÚ) malo bezprostredné negatívne dopady," uviedol Joe Grice, hlavný ekonóm štatistického úradu. "Silný výkon hlavných odvetví v službách opäť kompenzoval ďalšie oslabenie v stavebníctve, keď spracovateľský priemysel celkovo skôr stagnoval," dodal ekonóm.


Obavy, že britská ekonomika bude po júnovom referende čeliť stagnácii až poklesu, spôsobili v niektorých odvetviach výrazný pokles aktivity. Prepad kurzu libry v reakcii na výsledky ľudového hlasovania signalizoval zníženú dôveru medzi investormi, zo slabšej meny však na druhej strane profitujú britskí exportéri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies