Britská centrálna banka varuje pred odchodom z EÚ

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 14:08 • 2 min
Britská centrálna banka varuje pred odchodom z EÚ

LONDÝN - Britská centrálna banka upozornila, že odchod Británie z Európskej únie by vytvoril dlhšie obdobie neistoty a pravdepodobne by z krátkodobého hľadiska poškodil ekonomiku. Konštatuje sa to v zázname z najnovšieho zasadania Bank of England (BoE), ktorý banka zverejnila vo štvrtok. "Takýto výsledok hlasovania by pravdepodobne viedol k dlhšiemu obdobiu neistoty v otázke výhľadu ekonomiky, vrátane perspektívy rastu exportu," uviedol výbor pre menovú politiku britskej centrálnej banky v zázname zo zasadania z 13. apríla.

slovakia

left justify in out

"Táto neistota by pravdepodobne z krátkodobého hľadiska zatlačila dopyt nadol ... a mala by významné dopady na ceny aktív, osobitne na výmenný kurz," konštatovala BoE. Tvorcovia britskej menovej politiky prvýkrát uviedli, že pozorujú známky toho, že nadchádzajúce hlasovanie ovplyvňuje podnikateľské rozhodnutia. To podľa BoE pravdepodobne viedlo k určitému zmierneniu ekonomického rastu v prvej polovici roka 2016.


Guvernér Bank of England Mark Carney označil brexit za najväčšie riziko pre domácu finančnú stabilitu a poukázal na prínosy otvorených obchodných vzťahov s EÚ. Záznam zo zasadania centrálnej banky ďalej ukázal, že deviati členovia výboru pre menovú politiku sa jednomyseľne zhodli na tom, že hlavná úroková sadzba centrálnej banky by mala zostať na rekordnom minime 0,5 %.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies