Britská centrálna banka bude od bánk žiadať, aby držali viac kapitálu

NETKY.SK • 1 December 2015, 09:54 • 2 min
Britská centrálna banka bude od bánk žiadať, aby držali viac kapitálu

LONDÝN - Britská centrálna banka (BoE) má v pláne žiadať od bánk navýšenie kapitálu, ktorý majú v držbe o hodnotu do 10 mld. britských libier (GBP). Banka svoje plány avizovala v utorok.

slovakia

left justify in out

Podľa BoE sa podmienky vo Veľkej Británii v podstate zotavili z finančnej krízy, banky začínajú voľnejšie poskytovať úvery a centrálna banka varuje, že ceny aktív sú zraniteľné voči výraznému nárastu úrokových sadzieb a vynárajúcemu sa trhovému riziku. "Vzhľadom na finančnú krízu sa objavilo obdobie zvýšenej averzie voči riziku, miera podstupovania rizika bola nižšia,“ uvádza BoE. "Systém sa už z tohto obdobia pohol,“ uvádza banka.


BoE teraz od bánk očakáva, že úroveň proticyklických rezerv bánk bude za normálnych okolností na úrovni jedného percenta. V súčasnosti je požadovaná hodnota týchto rezerv na nule. Pre niektoré banky však už platí požiadavka na držbu kapitálu navyše vzhľadom na špecifické riziko. Podľa očakávaní BoE by mal bankový sektor v krajine ako celok zvýšiť do roku 2019 hodnotu ukazovateľa kapitálovej primeranosti Tier 1 na 13,5 % zo súčasných 13 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies