Školáci zabraňujú presakovaniu nebezpečných látok do prírody

NETKY.SK • 7 Február 2022, 10:35 • 2 min
Školáci zabraňujú presakovaniu nebezpečných látok do prírody

BRATISLAVA – Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica vzdeláva mladých ľudí aj v súvislosti s elektroodpadom. Študenti zapojení do projektu Elektroodpad Dopad vlani vyzbierali 10,5 tony elektroodpadu. TASR o tom informovala komunikačná manažérka CEEV Živica Eva Sládková.

slovakia

left justify in out

„Predstavte si dva obrovské slony alebo 9 000 mobilných telefónov. Také množstvo elektroodpadu vyzbierali školáci. Je to o tri a pol tony viac ako v roku 2020. Tešíme sa, že záujem o tento projekt je taký veľký a že pedagógovia aj žiaci k nemu pristupujú s nadšením,“ povedala Lesanka Blažencová, manažérka programu Elektroodpad Dopad. Do elektroodpadu patria batérie, nabíjačky, televízory, rádiá a mobily. Podľa CEEV Živica, ak sa správne nezlikviduje, môže byť záťažou pre životné prostredie.

 

img

 

„Evanjelické gymnázium v Tisovci sa zapojilo aktívne do zberu elektroodpadu aj napriek dištančnému vzdelávaniu. Do zberu sme dali vyradený elektroodpad zo školy, ale množstvo spotrebičov do školy nosili aj zamestnanci školy a žiaci, ktorí boli informovaní o našom zbere prostredníctvom našej kampane na internete, Facebooku a školskej stránke. V zbere aktívne pokračujeme ďalej, rozšírili sme zber o staré opotrebované žiarovky a žiarivky, batérie,“ povedala učiteľka Gabriela Antalová z Evanjelického gymnázia v Tisovci. V školskom roku 2021/2022 bolo do 5. ročníka projektu zapojených 20 škôl z rôznych regiónov Slovenska.

 

„Tento rok v projekte pokračujeme, zatiaľ pre pandémiu stále online. Čaká nás napríklad sledovanie veľmi zaujímavého filmu, ktorý nás zavedie do Ghany, na miesto obrej skládky vyradenej európskej elektroniky,“ povedala Blažencová. Cieľom projektu je poukázať na životný cyklus elektroodpadu od jeho výroby, cez každodenné používanie až po likvidáciu, zviditeľniť myšlienku zodpovednej spotreby a pomôcť školám zrealizovať kroky ku konkrétnym opatreniam na škole.

 

Možno vás zaujme: Žilinčania vyzbierali 519 ton kuchynského bioodpadu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies