Britov bojujúcich v Sýrii za Islamský štát zaradili na sankčný zoznam OSN, sú medzi mini aj ženy

NETKY.SK • 29 September 2015, 11:53 • 2 min
Britov bojujúcich v Sýrii za Islamský štát zaradili na sankčný zoznam OSN, sú medzi mini aj ženy

LONDÝN - Organizácia Spojených národov (OSN) uvalila sankcie na štyroch britských občanov, ktorí bojujú na strane militantov Islamského štátu (IS) v Sýrii. Opatrenie prišlo na žiadosť britskej vlády, informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Aktualizovaný sankčný zoznam OSN obsahuje mená dvoch mužov a dvoch žien - Omar Hussain, Nasser Muthana, Aqsa Mahmoodová a Sally Anne Jonesová. Platí pre nich teraz cestovný zákaz a zmrazenie ich majetku. Sankcie boli uvalené za účasť menovaných na boji Islamského štátu a za verbovanie ďalších ľudí do radov IS cez sociálne siete.

Británia prvýkrát za desať rokov navrhla do sankčného zoznamu OSN mená. Tento krok Londýna má odradiť Britov od toho, aby cestovali do Sýrie či Iraku a pridávali sa tam k militantným skupinám.

 

"Premiér (David Cameron) dal úplne jasne najavo, že urobíme všetko pre to, aby sme britským občanom zabránili v odchode do boja na strane IS, a že zahraniční bojovníci budú za svoje konanie čeliť následkom," uviedol hovorca britskej vlády na Downing Street. "Toto vysiela jasný odstrašujúci odkaz osobám, čo uvažujú nad odchodom k bojovníkom IS. Budeme ešte zvažovať, či na sankčný zoznam nenavrhneme aj ďalších jednotlivcov," dodal hovorca vlády.

 

Británia odhaduje, že do Sýrie odcestovalo už vyše 700 Britov, pričom značné percento z nich sa podľa predpokladov pridalo k Islamskému štátu, ktorý ovláda rozsiahle oblasti tejto krajiny i susedného Iraku. Hovorca vlády vysvetlil, že osoby, ktoré dodali do zoznamu, sa aktívne pokúšali verbovať ľudí do radov Islamského štátu a využívali sociálne médiá na podporu svojich aktivít, vrátane poskytnutia návodu na domácku výrobu bomby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies