Briti vyplácajú príspevok slovenským veteránom západného frontu

NETKY.SK • 29 Apríl 2016, 14:20 • 2 min
Briti vyplácajú príspevok slovenským veteránom západného frontu

BRATISLAVA - Slovenským veteránom západného frontu a ich vdovám britské veľvyslanectvo vypláca v tomto čase príspevok.

slovakia

left justify in out

Tento rok je to už po 21- krát. Dostane ho už len jeden na Slovensku žijúci veterán a sedemnásť vdov po vojakoch, ktorí počas 2. svetovej vojny bojovali vo Veľkej Británii. Tým posledným slovenským vojakom je 93-ročný genmjr. v. v. Ivan Otto Schwarz, bývalý príslušník bombardovacej perute RAF. Informoval o tom agentúru SITA hovorca Ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič.

 

Jednou z myšlienok pri vzniku tejto podpory bola aj skutočnosť, že veľa príslušníkov západného odboja bolo po roku 1948 prepustených z československej armády, následne väznených alebo inak perzekvovaných a napriek rehabilitácii po roku 1989 si následky takého zaobchádzania niesli po celý život.


Výška príspevkov je každý rok iná, aj keď sa výrazne nelíši, keďže ide o príspevok od dvoch rôznych charitatívnych organizácii, uviedla tlačová tajomníčka britskej ambasády Monika Holečková. Výšku ovplyvňuje to, koľko prispeje britská verejnosť do zbierky a aj výmenný kurz libra – euro. Na začiatku sa príspevok poskytol 120 ľuďom.

 

Príspevok nie je predmetom dedenia. Majú na neho nárok veteráni a vdovy a po ich smrti nárok zaniká. Vdovy dostavajú príspevok v rovnakej výške ako veteráni. Výška príspevku sa na žiadosť veteránov nezverejňuje, dodala.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies