Briti poďakujú československým letcom, odhalia im pamätnú tabuľu

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 12:10 • 2 min
Briti poďakujú československým letcom, odhalia im pamätnú tabuľu

BRATISLAVA - Britská komunita v Čechách a na Slovensku daruje pamätnú tabuľu padlým československým letcom, ktorí v Kráľovskom letectve (RAF) bojovali za oslobodenie Európy.

slovakia

left justify in out

Spomienková akcia, v rámci ktorej bude odhalená, sa uskutoční 18. júna na Námestí Milana Rastislava Štefánika v Bratislave. Ponad účastníkov spomienkovej akcie preletí aj historické lietadlo Spitfire s iniciálami slovenského letca Otta Smika. Informovala o tom dnes chargé d’affaires britského veľvyslanectva Gill Fraser.

 

"Jedným z historických míľnikov pre vybudovanie našich vzťahov bola druhá svetová vojna. Čechoslováci v nej bojovali po boku britských ozbrojených síl. Najdôležitejšia bola ich účasť v letectve, rovnako ako na bitke o Britániu. Som veľmi rada, že si britská komunita na Slovensku a v Českej republike uvedomuje tento neoceniteľný prínos a chce svoju vďaku vyjadriť aj takto," uviedla Fraser. Okrem Bratislavy odhalia pamätník aj v Prahe a to v podobe okrídleného leva.

 

Ako uviedol vojenský pridelenec na Slovensku Andrew Shepherd, britský ľud doteraz nevyjadril hmatateľným spôsobom poďakovanie československým letcom. "Aby sme to uviedli na správnu mieru, začali sme komunikovať s českou a slovenskou komunitou," priblížil Shepherd s tým, že sa im podarilo vyzbierať 100.000 libier. Peniaze budú rozdelené na odhalenie pamätníkov v Prahe a Bratislave a zvyšok pôjde na starostlivosť o vojnových veteránov a vdovy po nich z druhej svetovej vojny v domove dôchodcov Sue Ryder v Prahe. "Umiestnenie tejto pamätnej tabule nie je len pamiatkou na 2500 statočných vojakov, ale je aj oslavou priateľstva medzi Britmi, Slovákmi a Čechmi," dodal Shepherd.

 

Podľa vojnového veterána Milana Píku je odhalenie pamätníka príspevkom k spoločnej histórii. "Bojovali sme všetci za jedno, za porážku nacizmu a za to, aby sme sa mohli vrátiť do svojej vlasti," povedal Píka, ktorý pôsobil počas vojny ako dôstojník Československého doplňovacieho strediska v britskom Cosforde. Ako dodal, pre československých vojakov sa Británia stala druhým domovom.

 

V RAF bojovalo približne 2460 československých letcov vrátane 25 ženských pomocných leteckých zborov (WAAF).




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies