Británia sa spamätáva z útoku na poslankyňu parlamentu, vrah mal blízko k americkým rasistom

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 14:06 • 2 min
Británia sa spamätáva z útoku na poslankyňu parlamentu, vrah mal blízko k americkým rasistom

LONDÝN - Na sídle britského premiéra, Buckinghamskom paláci, ako aj paláci Holyroodhouse v Edinburghu vejú dnes zástavy zvesené na pol žrde na pamiatku labouristickej poslankyne Joanne Coxovej, ktorú vo štvrtok smrteľne zranil zrejme psychicky narušený muž.

slovakia

left justify in out

Ako informovala BBC, pred poslaneckú kanceláriu v meste Birstall ležiacom neďaleko Leedsu i miesto, kde sa vo štvrtok popoludní odohral útok na Jo Coxovú, ľudia aj dnes prinášajú kvety, odkazy a zapaľujú sviečky.


Vo štvrtok večer sa v tamojšom kostole sv. Petra konala spomienková omša za zavraždenú poslankyňu, ktorá v parlamente zastupovala obvody Batley a Spen. Kostolné zvony zazneli 42-krát: za každý rok života Coxovej, matky dvoch malých detí, ktorá by na budúci týždeň oslávila svoje 42. narodeniny.


Vigília za Coxovú sa vo štvrtok slávila aj pred budovou parlamentu v Londýne.


Coxová je od roku 1990 prvým členom britského parlamentu zavraždeným počas výkonu svojho mandátu. K útoku došlo vo štvrtok krátko pred 14.00 h miestneho času, keď na ňu na ulici nožom zaútočil muž, ktorý ju dobodal a potom ešte postrelil do hlavy. Poslankyňu previezli do nemocnice, kde však vážnym zraneniam podľahla. V blízkosti miesta útoku zadržali 52-ročného podozrivého muža.

 

Vrah zrejme patril do Národnej aliancie

Americká ľudskoprávna organizácia dnes informovala, že útočník má spojenie s americkou rasistickou organizáciou. The Southern Poverty Law Center podľa agentúry AP informovalo, že má záznamy, ktoré svedčia o tom, že zadržaný Thomas Mair je podporovateľom Národnej aliancie. Mair si údajne v roku 1999 zaobstaral od Národnej aliancie brožúru, ktorá obsahovala aj návod na zostrojenie pištole.

 

Agentúra AP dnes uviedla, že Mair zatiaľ nebol obvinený. Polícia Západného Yorkshiru zatiaľ neinformovala o motívoch jeho činu. Národnú alianciu založil fyzik, spisovateľ a ideológ krajnej pravice William Pierce. Aliancia má v programe segregáciu príslušníkov belošskej rasy a boj za jej ochranu. Udržiava kontakty s Americkou nacistickou stranou.

 

Pierceova kniha The Turner Diaries (Turnerove denníky), ktorú publikoval pod pseudonymom Andrew MacDonald, najmä popisy atentátov v nej, poslúžila údajne viacerým páchateľom neskorších teroristických útokov ako zdroj inšpirácie. Jedným z nich bol aj Timothy McVeigh, ktorý pri útoku z roku 1995 v Oklahoma City zabil 168 ľudí.


Po útoku na Coxovú bola v Británii prerušená kampaň pred referendom o zotrvaní krajiny v EÚ. Coxová bola odporcom brexitu. Podľa agentúry AP zatiaľ nie je známe, kedy sa kampaň pred plebiscitom, vypísaným na 23. júna, obnoví.


Útok na Coxovú spôsobil v Británii šok. Súčasne vyvolal diskusiu o bezpečnosti poslancov, ktorí sú síce chránení na pôde parlamentu, ale nie vo svojich volebných obvodoch, kde veľmi často čelia agresívnemu správaniu nespokojných občanov.


Skupina psychiatrov, ktorá spolupracovala s ministerstvom vnútra, nedávno oznámila, že zastrašovanie alebo agresívne správanie zažili štyria z piatich členov britského parlamentu. V dôsledku toho sa niektorí z nich obávajú vystúpení na verejnosti.


Poslanec Konzervatívnej strany Gavin Barwell pre denník Evening Standard uviedol, že skoncoval so svojou "politikou otvorených dverí pre voličov" po tom, ako ho v uliciach Croydonu nožom ohrozoval rozzúrený muž. Dodal však, že stretnutia s voličmi sú nevyhnutnou súčasťou práce poslanca, aj keď sa konajú na nezabezpečených miestach: uliciach, trhoch, mítingoch. "Ak by sme sa zatvorili pred verejnosťou, bolo by to zlé pre našu demokraciu. Tú hrozbu (násilím), žiaľ, nemožno eliminovať," dodal podľa BBC.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies